hielspoor

Heb je hevige pijnscheuten in je hiel bij het lopen? Een stekend gevoel onder je voet? Zijn je eerste stappen bij het opstaan stijf en pijnlijk? Mogelijk is er sprake van een irritatie of beginnende ontsteking van het peesblad van de voetzool, meestal onder de hiel. Dit wordt hielspoor genoemd. De Herzog PRO Compressie Enkelsokken helpen met het voorkomen en herstellen van hielspoor. 

PRO Compressie Enkelsokken Roze

19,95

PRO Compressie Enkelsokken Wit

19,95

PRO Compressie Enkelsokken Zwart

19,95

PRO Compressie Enkelsokken Blauw

19,95

PRO Compressie Enkelsokken Zwart

19,95

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Overbelasting is de belangrijkste oorzaak van hielspoor. Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Het peesblad houdt de voetboog op spanning. Urenlang staan op verkeerd schoeisel verhoogt de spanning. Wanneer de druk door bijvoorbeeld overgewicht of het doorzakken van de voet te groot wordt, komen er scheurtjes bij de aanhechting aan het bot. Als reactie daarop zet het lichaam een ‘spoor’ af: een stukje bot aan het hielbot om de aanhechting van de pees te verstevigen. Dit is het begin van hielspoor.

Peesplaatontsteking wordt vaak in één adem genoemd met hielspoor. Dit is het uitstekende stukje bot aan het hielbeen. Ten onrechte, omdat de pijn daar niet van afkomstig is. De echte boosdoener is een geïrriteerd of ontstoken peesblad. Hielspoor is dus juist het gevolg en niet de oorzaak. Hielspoor is op zich onschuldig. Pas als het weefsel van het peesblad gaat ontsteken, krijg je last van een felle pijn onder de hiel.

Het behandelen van hielspoor

Ontsteking van de peesplaat kan het gevolg zijn van ouderdom, diabetes, platvoeten of holvoeten. Het kan ook ontstaan met hardlopen wanneer je schoenen draagt die schokken onvoldoende opvangen of weinig steun geven. Het hielbeen heeft dan veel te dragen. Een geschikt hulpmiddel om hielspoor te behandelen zijn de Herzog Compressie Enkelsokken. Deze bieden een stevige compressie aan op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn. Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Die extra compressie is van belang om de natuurlijke welving van de voetzool in stand te houden en de peesplaat te ontlasten, waardoor de voetboog minder zal doorzakken.

Lees meer over het gebruik van de Herzog Compressie Enkelsokken tegen hielspoor in deze blog.

Ik maak niet vlug reclame, maar dit zijn echt supersokken. Niet dat je er harder door gaat rennen… nee dat niet, maar sinds ik ze draag, heb ik geen last meer van mijn hielspoor. Iets waar ik ruim drie jaar last van heb gehad. Mijn loopplezier is weer helemaal terug en… per saldo loop je dus dan ook weer sneller!!

Cor Lambregts

Oud marathonkampioen

Vrouw zit op een steen voor een waterval.

Prevent. Perform. Recover.