Gezwollen enkels

Last van gezwollen enkels, voeten of onderbeen? Geen zorgen, dit komt regelmatig voor. Er zijn verschillende redenen die dit veroorzaken, en de meest voorkomende is te weinig beweging. De Herzog Support Compressiekousen optimaliseren de bloedcirculatie waardoor vocht rond de enkels, voeten en het onderbeen verdwijnt en de zwelling wegtrekt.

Herzog Support compressiekous zwart

Support Compressiekous Zwart

44,95

Herzog Support compressiekous grijs

Support Compressiekous Grijs

44,95

Herzog Support compressiekous roze

Support Compressiekous Roze

44,95

Herzog Support compressiekous blauw

Support Compressiekous Blauw

44,95

Herzog Support compressiekous zwart

Support Compressiekous Zwart

44,95

Herzog Support compressiekous roze

Support Compressiekous Roze

44,95

Wat is de oorzaak van gezwollen enkels?

Vocht vasthouden komt heel vaak voor. Ga maar bij jezelf na, gebeurt het bij jou ook wel eens wanneer je ’s avonds je sokken uitdoet en dat er een striem in je been achterblijft, een echte verdiepte rand boven de enkels op de plaats van de boord van je sok? Het bewijs dat er (te) veel vocht aanwezig is in het weefsel. Het vocht vasthouden is niet levensgevaarlijk, maar het is wel het bewijs dat er geen optimale bloedcirculatie in je spieren is.

De oorzaken van vocht rond de enkels, voeten of het onderbeen kunnen heel verschillend zijn. Wanneer de zwelling zodanig is dat er echt ongemak optreedt, er zich spataderen ontwikkelen, er tromboseproblematiek is of als er zelfs pijn is, dan is het zaak om via de huisarts een medisch specialist er naar te laten kijken.

De meest voorkomende oorzaak van gezwollen enkels, voeten of het onderbeen is te weinig beweging. Dit heeft grotendeels te maken met ons moderne leef- en werkpatroon. We zitten uren achter een computerscherm of in een auto of doen de hele dag staand werk zoals in de horeca of in een winkel. Als je lang achter elkaar zit of juist staat houd je vocht vast in je onderbenen.

Waarom wordt het vocht vastgehouden?

Het bloed met suikers en zuurstof wordt door het hart het lichaam in gepompt. De aorta, de grote lichaamsslagader, verdeelt het slagaderlijke bloed naar ons boven- en onderlichaam, naar de ledenmaten via steeds kleiner wordende vaten tot in de haarvaten. Naar beneden werkt de zwaartekracht nog een handje mee. Vanuit de slagaderlijke kant van de haarvaten gaan de voedingsstoffen, suikers, water en zuurstof naar de spiercel. Daar vindt de verbranding plaats, wat ons de energie geeft om te sporten en ons dagelijkse werk te doen. De terugweg van het bloed met de afvalstoffen van het verbrandingsproces gaat echter veel moeizamer want de pushende werking van het hart is nog maar minimaal en de zwaartekracht werkt nu juist tegen. Er moet dus nog een andere pomp in ons lichaam zijn die dat aderlijke bloed met melkzuur en koolzuurgas weer naar boven, richting het hart stuwt. Hiervoor verantwoordelijk is de zo geheten kuitspierpomp.

Wanneer wij ons bewegen, trekken de kuitspieren zich achtereenvolgens samen en ontspannen. Bij het samentrekken van de spieren worden de vaten, en dan met name de aderen, ritmisch leeggedrukt en wanneer de spier zich weer ontspant, openen zich de vaten weer. Het effect hiervan is dat de stroomsnelheid van het bloed wordt verhoogd en aangezien er in de aderen zich klepjes bevinden die als een soort sluisjes werken kan het bloed alleen maar van beneden naar boven worden getransporteerd. Wanneer je lange tijd zit of staat, is er geen sprake van de kuitspierpompende werking. Het gevolg hiervan is dat het aderlijke bloed min of meer in de onderbenen blijft hangen. Vervolgens filtreert het vocht zich langzaam in het weefsel en ontstaat er oedeem.

Het herstellen en voorkomen van gezwollen enkels

Als je de Herzog Support Compressiekousen draagt tijdens je zittende of staande beroep, zorgt dat voor twee effecten:

  1. Het eerste effect is dat door de compressiewerking van de kous, er druk wordt uitgeoefend op de spiermassa van het onderbeen. Dit houdt het vocht tegen voordat het überhaupt de kans krijgt zich te vormen in het weefsel.
  2. Het tweede effect is dat het bloed als het ware naar boven wordt gestuwd. Dit doordat de compressie van de kous bij de enkels hoger is dan onder de knie. De Support kousen vervangen dus min of meer de kuitspierpomp.

Oefeningen om gezwollen onderbenen te voorkomen

Zoals hierboven genoemd, is beweging de manier dat ervoor zorgt dat het bloed een handje wordt geholpen. Probeer dus bijvoorbeeld op kantoor net iets vaker een stukje te wandelen naar de koffiehoek of het toilet, neem de trap in plaats van de lift en beweeg je benen. Schrijf om de paar minuten met je tenen je naam in de lucht. Hierdoor worden je kuitspieren ingezet.

Zit je voor de TV? Wen jezelf dan aan om bij ieder reclameblok je benen te bewegen, trek je tenen naar je knieën of schrijf je naam in de lucht zoals hiervoor beschreven. Gebruik ook iets minder zout in je voeding, dat houdt namelijk vocht vast en vermijd overmatig alcoholgebruik. Iets dat onschuldig begint als wat vasthouden van vocht kan zomaar zich ontwikkelen tot aderontsteking en spatadervorming. Dat kun je voorblijven door het dragen van de Support kousen.

Man en vrouw wandelen in een heuvelachtig landschap

Prevent. Perform. Recover.