TROMBOSE

“1 Op de 4 mensen overlijdt aan de directe en indirecte gevolgen van trombose.” – Trombosestichting

Trombose is een stolsel in de bloedbaan, vaak in het onderbeen. Die ophoping en samenklontering van vaste deeltjes in het bloed kunnen zomaar een bloedvat in je been afsluiten. Je begrijpt de consequentie: het bloed kan niet meer terugstromen naar het hart en je onderbeen wordt rood, pijnlijk en dik. Wanneer zo’n propje losschiet en wordt meegenomen in de bloedstroom en daar in een kleiner vat van bijvoorbeeld de longen of de hersenen terecht komt, zal door volledige afsluiting het achterliggende weefsel niet meer worden doorbloed, met alle gevolgen van dien.

De Herzog Pro Compressiekousen helpen met het verminderen van trombose en verkleinen het risico op een stolsel. Het dragen van de Support Compressiekous helpt om de terugkeer van trombose tegen te gaan.

PRO Compressiekousen Oranje

54,95

PRO Compressiekousen Zwart

54,95

PRO Compressiekousen Roze

54,95

Herzog Support compressiekous blauw

Support Compressiekous Blauw

44,95

Herzog Support compressiekous zwart

PRO Compressiekousen Zwart

54,95

Herzog Support compressiekous roze

PRO Compressiekousen Roze

54,95

Hoe voorkom je trombose?

De kans op trombose in je been wordt groter naarmate je minder beweegt, bijvoorbeeld door lange vliegreizen, tijdens een zwangerschap of wanneer je been in het gips zit. In al deze gevallen is de kuitspierpompwerking niet of minimaal aanwezig. Om trombose te voorkomen is het dus belangrijk om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Kun je niet lopen, doordat je in het vliegtuig zit, probeer dan in ieder geval regelmatig met je tenen je naam in de lucht te schrijven of beweeg je voeten ritmisch door afwisselend je tenen richting je knie en weer terug te bewegen. Krijg je toch last van symptomen zoals pijnlijke, wat dikkere en vaak rode benen? Neem dan contact op met je huisarts.

Het behandelen van trombose

De behandeling van trombose houdt vaak in dat er zogenaamde bloedverdunners worden voorgeschreven. Daarnaast zul je ook minimaal een jaar dagelijks steunkousen moeten gaan dragen. De Herzog Pro Compressiekousen voldoen officieel aan alle voorwaarden voor een steunkous (de ‘TEK voorwaarde’). Zo hebben de kousen een druk van ruim 30mmHg op enkelniveau naar 23mmHg onder de knie. Omdat de PRO kousen op 6 verschillende punten aan het been moeten worden opgemeten bestaat er voor ieder been, hoe afwijkend qua vorm en omvang dan ook, een passende kous. Uiteraard is dit een voorwaarde voor een optimale werking! Een voordeel van de Herzog PRO Compressiekous ten opzichte van de ´reguliere steunkous´ is de moderne look en het draagcomfort. In vergelijking met andere steunkousen is er bij Herzog PRO Compressiekousen sprake van een optimale warmtewisseling door het gebruik van huidvriendelijke microvezels. Herzog kousen zijn vanuit de medische wereld namelijk speciaal doorontwikkeld voor sporttoepassing.

Lees meer over de medische toepassing van de Herzog kousen.

Hoe voorkom je terugkeer van trombose?

Na die eerste twee jaar staat het de patiënt vrij om al dan niet nog compressiekousen te dragen. Het algemene advies echter is om dat wel te doen, niet meer de relatief hoge compressie zoals tijdens de eerste twee jaar, maar een iets gematigder compressie. Hier bevelen wij van harte de Herzog Support Compressiekousen aan als een waarborg om terugkerende klachten helpen tegen te gaan.

De behandeling van veneuze trombose moet worden besproken met de behandelende arts, gespecialiseerde bandagist of huidtherapeut. Therapeutische elastische kousen, ook wel compressiekousen, kunnen hierin een belangrijk bijdrage leveren. Ze zorgen ervoor dat het opgehoopte vocht (oedeem) sneller wordt afgevoerd.

Harald Herzog

Directeur en ontwikkelaar van Herzog Medical

Herzog vs. andere compressiesokken: waar zit het verschil?

Wat is nu het verschil tussen (licht steunende) compressiesokken en Herzog Compressiekousen?

  • De compressiekousen van Herzog zijn een erkend medisch hulpmiddel waarvan de werking wetenschappelijk bewezen is.
  • Herzog kousen zijn uniek omdat de confectiemaat wordt bepaalt aan de hand van jouw beenmaten. Jouw beenmaten zijn bepalend voor de vorm en het drukprofiel van jouw Herzog kous. Bij vrijwel alle andere compressiemerken wordt de maat bepaald aan de hand van de schoenmaat en/of de kuitomvang. Voor een perfect compressieverloop is het echter essentieel dat er 5 beenmaten worden opgenomen. Immers, twee sporters met dezelfde schoenmaat kunnen totaal verschillende beencontouren hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang van een sprinter en een wegatleet.
  • Herzog kousen bieden in vergelijking met andere merken aanzienlijk meer druk: ruim 30 mmHg op enkelniveau en 23 mmHG onder de knie. De meeste andere merken leveren slechts rond de maximaal 19 mmHg. Voor een optimale bloedcirculatie en blessurepreventieve werking, is 30 mmHg een absolute vereiste.
Man en vrouw leunen tegen een boom aan en dragen de Pro Compressiekousen

Meer trombose-onderzoek is van levensbelang. De Trombosestichting financiert dit soort onderzoeken. Dit kan alleen dankzij de hulp van donateurs.

Pro Compressiekousen geel

PRO Compressiekousen Geel

54,95

PRO Compressiekousen Wit

54,95

Support Compressiekous Zwart

44,95

Herzog Support compressiekous roze

Support Compressiekous Roze

44,95

Pro Compressiekousen geel

PRO Compressiekousen Geel

54,95

Herzog Support compressiekous roze

Support Compressiekous Roze

44,95

Prevent. Perform. Recover.