Veelgestelde vragen

Herzog Sport Compressie producten

Helpen de Compressie enkelsokken ook bij hielspoor?

Ja, hielspoorklachten ontstaan vaak door tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. Bij deze problemen is het van belang dat men de peesplaat ontlast. De enkelsok, een ‘allround sportsok’ voorkomt irritatie van de peesplaat onder de voet en houdt de voetboog op spanning. Ook geeft de enkelsok een stevige compressie op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn waardoor de natuurlijke welving van de voetzool in stand gehouden wordt.

Worden je spieren lui door Compressiekousen?

Een van de fabels rond compressiekousen is: de kousen verslappen je spieren. En zoals het bij een echte fabel hoort, het is niet waar. Compressiekousen geven geen steun aan je spieren. Maar ondersteunen de krachtontwikkeling juist.

Sporters die compressiekousen dragen denken in eerste instantie dat de spierkracht afneemt.De kousen zitten immers strak rond de onderbenen. Vooral bij de kuiten voel je de stabiliteit. Dan zou je kunnen denken dat de kuitspieren minder hoeven te werken en daardoor aan kracht inboeten. Niets is minder waar.

Compressiekousen geven weliswaar druk van buitenaf, maar geven te weinig steun om ook echt de functie van spieren over te nemen. Zoals bijvoorbeeld het intapen van je enkels wel effect heeft op het doorzwikken. Een compressiekous redt dat niet. Je zwikt net zo hard als zonder een compressiekous.

Wat doet de compressie dan wel?

De druk van buitenaf stimuleert de doorbloeding van spieren en vezels. Deze raken minder snel verzuurt, krijgen langer meer zuurstof waardoor ze beter blijven presteren.
Hierdoor is de sporter in staat om langer en vooral intensiever te trainen. Dit komt de spierkracht weer ten goede.

Verslappen compressiekousen je spieren? Nee, integendeel. Compressiekousen stellen je in staat om je spieren sterker te maken.

Waar kan ik de maat zien van de Herzog PRO Compressiekousen en -tubes?

Bij de kousen staat de maat vermeld op de voetzool.

Bij de tubes kun je dit terugvinden door aan de binnenzijde de streepjes te tellen. 1 is kort, 2 is lang en 3 is extra lang. Aan de achterzijde, net onder de ‘H’, zie je Romeinse cijfers in de sok geweven staan. Deze staan voor de maten 1 t/m 6.

Wat is het verschil tussen de Herzog PRO Compressiekousen en de -tubes?

Het grote verschil zit in het gebruik van de producten. De kousen kun je dragen tijdens, maar ook ná een training of wedstrijd. De tubes draag je alleen tijdens een training of wedstrijd. Als je de tubes na de activiteit blijft dragen, is het risico op vocht in je enkels aanwezig.

Hoeveel compressie hebben de Herzog PRO Compressiekousen en -tubes?

De Herzog PRO Compressiekousen en -tubes bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau van +/- 30mmHg, afnemend richting knie, +/- 23mm Hg.

Wat is de levensduur van Herzog PRO Compressiekousen en -tubes?

Bij juist gebruik en onderhoud behouden de Herzog Compressiekousen en -tubes ongeveer zes maanden lang hun optimale werking. De garantietermijn beperkt zich ook tot deze periode. Onze blogpost Hoe lang blijven de Herzog PRO kousen optimaal functioneren? gaat hier uitgebreidt op in.

Hoe moet ik de Herzog PRO Compressiekousen en -tubes wassen?

Je kunt de levensduur van je kousen en tubes verlengen door deze na gebruik op de hand of in de wasmachine te wassen op maximaal 40ºC. Gebruik hiervoor geen wasverzachter. Niet wringen of centrifugeren. Laat de kousen vervolgens aan de lucht drogen. Stel ze niet bloot aan rechtstreekse verwarming (radiatoren, zonlicht, droger). Niet strijken. Niet chemisch of met wasbenzine reinigen!

Waarom is er geen verschil tussen een linker- en een rechterkous bij de PRO Compressiekousen?

Doordat de Herzog PRO Sport Compressie kousen zijn afgeleidt van de Therapeutische Elastische Kousen (steunkousen), worden deze kousen dusdanig gebreid dat de kwaliteit en compressie gewaarborgd blijft. Het voetstuk van de PRO kous is van dezelfde dikte als de schacht waardoor de juiste compressie wordt geleverd. Wanneer je elke keer dezelfde sok aan dezelfde voet zou doen, krijg je bepaalde druk punten bij bijvoorbeeld de grote teen. Doordat je nu, onbewust, de kousen elke keer laat wisselen van voeten, en dus drukpunten, voorkom je voortijdige slijtage.

Wat is het verschil tussen de PRO Compressiekous en de Support kousen?

Zowel de Herzog PRO Compressiekous als de Support Socks hebben een afnemende drukverloop van de enkel naar de knie en zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het verschil tussen de PRO- en Support Socks zit hem in 2 dingen:

1. De hoeveelheid compressie
Daar waar de PRO kousen behoorlijk veel compressie bieden (30mmHg op enkelniveau) bieden de Support Socks net wat minder compressie (25 mmHg op enkelniveau). De PRO kousen worden veelal door hardlopers gebruikt en sporters die te maken hebben met veel schokbelasting op de kuiten (rennen/wenden/springen/fel aanzetten). De Support Socks zijn ideaal voor wandelaars of sporters die het lichaam wat minder intensief belasten. Aangezien de impact van de landing tijdens het wandelen (1 ½ keer het lichaamsgewicht) aanzienlijk minder is dan tijdens het hardlopen (3 keer het lichaamsgewicht) volstaan kousen met wat minder compressie. De Support Socks zijn daarom zeer geschikt tijdens het wandelen.

2. Het voetbed
Daarnaast heeft de Support Sock een iets dikker voetbed dan de PRO compressiekous.

Hoe werkt de maatvoering van de Support kousen?

De maatvoering van de PRO compressiekous wordt bepaald aan de hand van 5 opmeetpunten en de schoenmaat. Dit maakt de PRO kous een echte maatkous. De maatvoering van de Support kous wordt bepaald aan de hand van 2 opmeetpunten en de schoenmaat. Het kan voorkomen dat de maatapp een confectiemaat aanraadt, waarbij de schoenmaat iets afwijkt van jouw gebruikelijke schoenmaat. Dit komt doordat de maatapp rekening houdt met het ideale compressieverloop op kuit- en enkelniveau. Bij eventuele twijfels of vragen over de voor jou meest geschikte confectiemaat, kun je altijd contact met ons opnemen.

Is de werking van Herzog Compressie kousen wetenschappelijk bewezen?

De preventieve werking van compressiekousen is aangetoond in diverse wetenschappelijke studies. Zo heeft 93% van de hardlopers met traditionele hardloopsokken last van spierpijn na een run van 10 kilometer, terwijl dit slechts 14% was na het rennen van 10 kilometer met sportcompressiekousen¹. Ook bij vliegreizigers werden positieve resultaten gerapporteerd. Na een vlucht van vijf uur ervoer 60% van de reizigers die compressiekousen droegen minder pijn en 45% minder opgezwollen benen². Voor personeel met een staand beroep kunnen dergelijke kousen ook een uitkomst zijn. Verplegend personeel zegt tijdens het werk minder last van pijn (84%) en opgezwollen benen (74%) te hebben door het dragen van compressiekousen³.

Voor meer informatie over de verschillende wetenschappelijke studies, klik hier.

 

Wat betekent drukklasse 2?

De drukklasse van compressiekousen, zowel sport compressiekousen als medische steunkousen (TEK), wordt uitgedrukt in mmHg. Er zijn een aantal soorten druk bij deze kousen, te weten:

Klasse A :  10 – 14 mmHg
Klasse 1 :  15 – 21 mmHg
Klasse 2 :  23 – 32 mmHg
Klasse 3 :  36 – 46 mmHg
Klasse 4 :  >49 mmHg

Hoe hoger de klasse, hoe hoger de druk. 

Welke maat Compressie Enkelsok moet ik kopen?
Bij het kiezen van de juiste maat is het belangrijk dat er uit wordt gegaan van de dagelijkse schoenmaat en niet de sportschoenmaat. Wanneer je op de grens van een maat zit, kies dan de kleinere maat voor de juiste compressie. Bijv. schoenmaat 38,5 kies dan voor de sokmaat 36-38.

Compry Recovery

Kan ik de Compry Recovery uitproberen?

Wij hebben meerdere mogelijkheden om de Compry Recovery uit te proberen. Zo nemen wij deze vaak mee als we bij een event staan (houdt hiervoor onze social media kanalen in de gaten), maar je kunt de Compry Recovery ook huren. Wij verhuren deze voor € 60 per week, excl. 21% BTW en verzendkosten. Mocht je besluiten tot aanschaf over te willen gaan dan wordt dit huurbedrag met de aanschafprijs van Compry Recovery verrekend.

Bestellen

Welke betalingsmethoden zijn er mogelijk?

Voor de betalingsmethode kun je kiezen uit: overboeking, iDEAL, Klarna, PayPal en Creditcard.

Waar kan ik mijn kortingscode invoeren?

Mocht je een kortingscode van ons hebben opntvangen, dan kun je deze invoeren in het winkelwagentje. Net onder de producten staat een grijs invoerveld met de tekst ‘voeg kortingscode toe’ (afhankelijk van de grootte van je scherm kan deze tekst worden afbreken). In dit veld voer je de kortinscode toe. Klik daarna op ‘Activeer’ om de kortingscode toe te passen op jouw bestelling.

Hoe kan ik een bestelling annuleren of wijzigen?

Mocht je een vergissing hebben gemaakt in je bestelling, dan is het vaak nog mogelijk om de bestelling te annuleren of te wijzigen. Dit dien je voor 13:00 uur aan te geven op de dag dat de bestelling is geplaatst en mits de bestelling nog niet is verstuurd. Wij raden je aan om telefonisch te annuleren, zodat er sneller gehandeld kan worden.

Verzenden

Wat zijn de verzendkosten van mijn bestelling?

Voor bestellingen boven €20,- worden geen verzendkosten berekend binnen Nederland en België.

Binnen Nederland zijn de verzendkosten €3,95 incl BTW. Naar België vragen we €4,95 incl BTW. De verzendkosten naar adressen buiten Nederland en België worden automatisch berekend in het bestelproces. 

Wanneer wordt mijn bestelling geleverd?

Herzog Medical streeft ernaar om bestellingen die voor 13:00 zijn betaald binnen 1 werkdag na ontvangst te versturen. Meestal ligt het product dan de volgende werkdag al op jouw deurmat. Omdat wij afhankelijk zijn van vervoerders kunnen wij echter geen garanties geven op levertijden.

Leveren jullie ook in het weekend?

Helaas niet. Onze pakketten worden door onze bezorgpartner alleen op werkdagen geleverd.

Contact & Retour

Hoe kan ik een product ruilen of retourneren?

Toch niet wat u verwacht had? Het is mogelijk om de producten binnen 14 dagen na aankoop te ruilen of retourneren. Neem contact op met de klantenservice om een product te ruilen. De goederen dienen ongedragen en in de originele verpakking teruggestuurd te worden. Meer over retourneren kun je hier vinden.

Hoe zit het met mijn garantie?

Herzog Medical B.V. garandeert dat de geleverde producten via haar webshop voldoen aan de eisen van bruikbaarheid, betrouwbaarheid en levensduur zoals deze door partijen bij de koopovereenkomst in redelijkheid zijn bedoeld, en staat daarmede in voor de garantie van het aan u geleverde product.

Het is belangrijk dat de klant bij een defect of garantie aan een bij Herzog Medical B.V. aangeschaft artikel (webshop) contact opneemt met het bedrijf door een mail te sturen naar info@herzogmedical.com. In deze mail dient het ordernummer, een gedetailleerde omschrijving van het defect en één of meerdere foto’s van het defect te worden weergegeven. Na ontvangst van de e-mail wordt de aanvraag in behandeling genomen en binnen 14 dagen terugkoppeling gegeven.

Wanneer het product is afgenomen via een van de verkooppunten van Herzog Medical B.V. dienen alle garantie en klachten via het desbetreffende verkooppunt te verlopen

Verdere details over de voorwaarden van de garantie zijn te vinden op Algemene voorwaarden onder sectie 11

Dé sportiefste vaderdag cadeaus!

 Zondag 16 juni is het weer zover, vaderdag! Is jouw vader sportief? Heb je nog geen cadeautje in huis of geef je elk jaar weer hetzelfde? Dan is dit je kans om daar verandering in te brengen. Wij hebben namelijk een aantal passende cadeaus samengesteld voor de...

6 effectieve tips om Shin Splints (Scheenbeenvliesontsteking) te Voorkomen en Verlichten

6 Effectieve Tips om Shin Splints (Scheenbeenvliesontsteking) te Voorkomen en Verlichten Shin splints, ook bekend als scheenbeenvliesontsteking, is een veelvoorkomende klacht bij sporters. Deze pijnlijke aandoening ontstaat vaak wanneer je net je trainingsintensiteit...

5 Cruciale Tips om Blessurevrij te Blijven in de Sportschool

5 Cruciale Tips om Blessurevrij te Blijven in de Sportschool Als sporter is een van de vervelendste dingen die je kunt meemaken, het oplopen van een blessure. Ook in de sportschool komen blessures veel voor. Hier zie je voornamelijk overbelastingsblessures of acute...

De sportiefste moederdagcadeaus

Zondag 12 mei is het weer dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten. Heb jij geen idee wat je je sportieve moeder dit jaar moet geven? Wil je haar wel blij maken met een bijzonder cadeau? No worries. Wij hebben een aantal originele sportieve cadeaus voor je...

Compressie Enkelsokken, ideaal tegen hielspoor

Compressie op het voetgewelf De compressie enkelsok biedt een stevige compressie aan op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn. Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Die extra compressie is van belang om de...

Maximaliseer je Sprintprestaties met Herzog PRO Producten

Sprinten is een discipline die vooral draait om snelheid. Door het produceren van veel kracht in combinatie met een goede techniek bereik je een zo hoog mogelijke topsnelheid. Door op effectieve wijze je trainingen af te werken, kun je een betere snelheid genereren en...

Sta jij straks 100% fit aan de start van jouw marathon?

Je marathon- of wegwedstrijdvoorbereidingen verlopen uitstekend. Je weekomvang is meer dan ooit, je raakt in vorm en je kilometertijden bewijzen dat je er klaar voor bent. Heerlijk! Toch zijn dit ook de weken waarin je cruciale fouten kan maken… Bijvoorbeeld door het...

Hoe voorkom je hamstring- en liesblessures?

Compression shorts that stay in place through any workout! Sporters die naar aanleiding van een explosieve beweging geschrokken naar hun hamstring, lies of bovenbeen grijpen… We zien het helaas maar al te vaak. Door fel aanzetten, sprinten, afremmen en andere...

Trombose en de toepassing van Herzog PRO Sport Compressiekousen

Deze bijdrage is onderdeel van de blog over Therapeutisch Elastistische kousen. Harald Herzog, grondlegger van compressie binnen de sportwereld, neemt je mee in de verschillende medische toepassingen van Herzog PRO sport compressiekousen. Wil je weten waar...

Hardlopen in de kou: tips om kuitblessures te voorkomen

In de donkere maanden, nu de feestdagen achter de rug zijn en de lente nog ver weg lijkt, kan de winterdip behoorlijk toeslaan. Maar hier is een tip: trek je hardloopschoenen aan en ga naar buiten! Tijdens het rennen maakt je lichaam endorfine aan, een natuurlijk...

Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op!