Levensduur Compressie

Hoe lang blijven de Herzog PRO Compressiekousen optimaal functioneren?

Levensduur Compressie

Hoe lang blijven de Herzog PRO Compressiekousen optimaal functioneren?

Iedereen weet inmiddels dat de Herzog PRO Compressiekousen het neusje van de zalm zijn voor wat betreft werking en functionaliteit. Studies hebben dit onder andere aangetoond. Maar hoe lang blijven de Herzog PRO Compressiekousen optimaal presteren?

PREVENT
PErFORM
RECOVER

LIKE A PRO

Je benen worden secuur op 5 precies gedefinieerde punten opgemeten en dat gecombineerd met je schoenmaat geeft jouw compressiekous maat. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de kous precies past rond jouw individuele beencontour. Alleen een juist opgemeten kous, waardoor er een precies gedefinieerde compressie op je been wordt uitgeoefend van 30mm Hg rond je enkel naar 23mmHg onder de knie, zorgt ervoor dat je minder last hebt van kuitklachten, scheenbeenproblemen en achillespees blessures. Bovendien herstel je sneller.

Die optimale werking is afhankelijk van de hoeveelheid compressie en het compressieverloop, van veraf van het hart naar het hart toe, dus vanaf de enkel richting de knie. Je kunt je wel voorstellen dat tijdens het gebruik de spanning, dus de comprimerende werking, langzamerhand wat afneemt en hierdoor ook de werking. Dat merk je niet meteen want dat gaat heel geleidelijk.

Het aantrekken van de compressiekous

Een eenvoudige graadmeter om te bepalen of de kousen aan vervanging toe zijn is het aantrekgemak. Het is vaak lastig om nieuwe kousen aan te trekken. Logisch, want de hoogste compressie wordt uitgeoefend op de onderzijde van het been – je enkel en de onderzijde van de kuit. Helaas is de doorsnede van de kous juist daar het kleinst, dus je kunt je voorstellen dat het aantrekken niet gemakkelijk gaat. De grotere omvang van je voet en hiel-wreeflijn moet door die kleine opening. Eigenlijk is dat moeilijkere aantrekken het bewijs dat de juiste compressie wordt uitgeoefend op je been. Het is dus geen nadeel, maar een voordeel.

 

Wanneer is de Compressiekous aan vervanging toe?

Maar wanneer weet je nu wanneer de kous aan vervanging toe is? Hieronder vind je een simpele berekening. Pas die aan voor jouw situatie. Misschien loop jij wel minder vaak of juist vaker, leg je kortere of juist langere afstanden af.

Stel je loopt 3 keer per week en je draagt de kousen tijdens iedere training, met in- en uitlopen kom je uit op gemiddeld 10 km per keer. Dat betekent 30km per week, 120km per maand. Na zo’n 6 maanden heb je er dan er ruim 700km mee gelopen. Je kunt ervan uitgaan dat de optimale werking gegarandeerd tot tussen pakweg 750 en 1000km en laat dat nu precies ook de levensduur zijn van een paar goede hardloopschoenen.

Nu kun je zelf  een berekening maken op basis van jouw eigen trainingskilometers. Maak je meer kilometers, dan wordt de levenduur in tijd korter. Dit zelfde geldt voor trailrunners die veel hoogtemeters maken. De hoogtemeters zelf tellen natuurlijk ook mee als kilometers. Een race van 30km met 500 hoogtemeters telt dan ook als 35km en niet 30km. Gebruik je onze kousen uitsluitend tijdens wedstrijden of bijvoorbeeld alleen tijdens die ene intensieve baantraining in de week, dan is de levensduur in tijd uiteraard langer.

Er is nog een variable in de levensduur van de kousen, namelijk hoe je omgaat met het aan- en uittrekken. Trek je de sokken op de juiste manier aan, of juist niet, dan heeft dat natuurlijk ook effect op de levensduur. Ditzelfde geldt voor de manier van wassen. De kousen zullen waarschijnlijk meer gewassen worden dan de tubes, waardoor de levensduur van de tubes langer zal zijn. Ook is het van belang dat je compressieproducten niet met wasverzachter wast.

Om het makkelijk te maken, kan je het volgende onthouden: Wanneer je aan nieuwe schoenen toe bent, geldt dat ook voor nieuwe kousen. Moet je natuurlijk niet pas nieuwe schoenen kopen wanneer de gaten er in vallen maar wanneer de ondersteuning en schokdemping niet meer functioneren. Precies ook tussen de 750 en 1000km.

Man en vrouw leunen tegen een boom aan en dragen de Pro Compressiekousen

PRO Compressiekousen Blauw

 

46,50

PRO Compressiekousen Oranje

 

46,50

PRO Compressie enkelsokken – Bundel

 

45,00

PRO Compressietubes Roze

 

38,50

Herzog Support compressiekous zwart

PRO Compressiekousen – Bundel

95,00

Herzog Support compressiekous roze

PRO Compressietubes – Bundel

79,95

Prevent. Perform. Recover.