Werking van Herzog Compressie

Werking van Herzog Compressie

De Herzog PRO Sport Compressiekousen hebben op drie manieren een gunstige werking vóór-, tijdens- en na sportbeoefening: Blessurepreventie, inzetbaar bij blessurebehandeling en herstel- & prestatie bevorderend.

PREVENT
PErFORM
RECOVER

LIKE A PRO

Herzog Medical Pro Socks

Blessurepreventie
Tijdens de voetlanding in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling en dus schudbelasting van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.

Inzetbaar in behandeling
Na zweepslag (spierscheur) of verkramping (microscheur) in de kuit worden de wondranden door de comprimerende kous goed tegen elkaar aan gedrukt en aaneengesloten gehouden waardoor het genezingsproces wordt versneld en er minder kans is op littekenvorming. Littekenweefsel is op zijn best nog enigszins rekbaar maar zal nooit meer de elasticiteit krijgen van de omliggende spier. Bovendien wordt bloeduitstorting effectief tegengegaan. De kousen fungeren als een hechtpleister waardoor de blessure sneller zal genezen.

Schokdempend
De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Dit schokdempende effect zorgt ervoor dat er minder spierschade zal optreden. Minder spierschade betekent ook dat er minder vocht wordt vastgehouden in de ruimte tussen de cellen.

 

 

Herstel- en prestatiebevorderend
Bij intensieve inspanning en grote schokbelasting zal er spiercelweefsel worden afgebroken. Spiercelresten binden water in de ruimte tussen de cellen waardoor de microcirculatie nadelig wordt beïnvloed. De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert.

De kousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend verloop richting knie. Door de verhoogde druk op het spierweefsel wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, richting het hart wordt teruggevoerd. 

Het is aan te bevelen om de kousen tot geruime tijd na de inspanning, te dragen om optimaal te profiteren van de herstelbevorderende eigenschappen van de kous.

Compressiekous

PRO Compressiekousen Blauw

 

54,95

PRO Compressiekousen Oranje

 

54,95

PRO Compressie enkelsokken – Bundel

 

45,00

PRO Compressietubes Roze

 

44,95

Herzog Support compressiekous zwart

PRO Compressiekousen – Bundel

95,00

Herzog Support compressiekous roze

PRO Compressietubes – Bundel

79,95

”De Herzog sportcompressiekousen dragen effectief bij het voorkomen van onderbeenklachten, zo krijg ik teruggekoppeld van veel topsporters.”

Prof. dr. F.J.G. Backx. Sportarts

Werkingsmechanisme
verdieping voor professionals 

Herzog Medical Pro Socks
Zoals hierboven beschreven veroorzaakt spierschade door schokbelasting oedeemvoring, vochtophoping, in de tussencelruimte. Dus minder spierschade, door het schokdempende effect van de Herzog kousen, betekent dat er minder vocht wordt gebonden met daarin de opgeloste afvalslakken van het verbrandingsproces. Maar hoe werkt dat dan? De kuit blijft door de comprimerende kous compact en solide waardoor de schok bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Zoals gesteld zorgt dit schokdempende effect ervoor dat er minder spierschade zal optreden.

Herstel- en prestatiebevordering

Bij grote schokbelasting en langdurige inspanning zal er spiercelweefsel (spier-eiwit) worden afgebroken. Spiercelresten blijven in de tussencelruimte achter. Veel eiwit in de tussencelruimte heeft een negatieve invloed op de zgn. Colloïd Osmotische Druk (COD), waardoor weefselvocht moeilijker opgenomen (geresorbeerd) kan worden in het aderlijke (veneuze) deel van het haarvatennetwerk. Als gevolg hiervan wordt vocht vastgehouden, als het ware gebonden in het insterstitium. Oedeemvorming beïnvloedt de bloedcirculatie negatief waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur (afvalproduct van het verbrandingsproces) en koolzuurgas stagneert. De Herzog PRO Compressiekousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau van +/- 30mmHg, afnemend richting knie, +/- 23mm Hg. De werking van de kousen in combinatie met de zgn. kuitspierpomp draagt zorg voor met name een snellere afvoer van het bloed via de aders (venen). Door de verhoogde weefseldruk wordt het te veel aan vocht, met daarin opgelost de afvalslakken van het verbrandingsproces, vanuit de tussencelruimte weer in de circulatie gedwongen. De zo essentiële afnemende druk van de kous waarborgt dat het aderlijke bloed, tegen de zwaartekracht in, richting het hart adequaat wordt teruggevoerd.

Maatvoering | Compressie afgestemd op jouw benen 

Zoals eerder aangegeven is het is belangrijk dat er een afnemende drukgradiënt vanaf de enkel tot aan de knie in de compressiekous is verwerkt. De combinatie relatief hoge compressie met dit afnemende drukverloop noodzaakt echter het secuur opmeten van het been en de voet. De schoenmaat alleen geeft geen informatie over de vorm van het been. Bij eenzelfde schoenmaat kan er sprake zijn van heel verschillende beencontouren en er zal dan ook een belangrijk verschil in uitwerking zijn van de druk op het been. Bij een niet juist aangemeten kous kan er zelfs een averechts effect optreden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kuitomvang tussen een sprinter en een duursporter terwijl beiden wellicht dezelfde schoenmaat hebben. Dit wordt uitgesloten wanneer de benen precies worden opgemeten.

Opmeetpunten

84%

van de herzog gebruikers ervaart minder blessures
Wetenschappelijk bewezen

Colloïd Osmotische druk

De restdruk van het hart zorgt ervoor dat vocht met voedingsstoffen en zuurstof vanuit de haarvaten naar de ruimte tussen de spiercellen wordt geperst (filtratie. De colloïdosmotische tegendruk oefent juist een aanzuigende werking uit vanuit de ruimte tussen de spiercellen naar de haarvaten toe (resportie) waardoor water met afvalstoffen van de verbranding uit de weefsels wordt aangetrokken. Colloïd Osmotische druk is het drukverschil dat tussen twee eiwitoplossingen (binnen- en buiten het bloedvat) van verschillende concentraties ontstaat ten gevolge van osmose. De vaatwand is wel doorlaatbaar voor water maar niet voor grote moleculen zoals eiwitten. Bij spiercelafbraak zal de eiwitconcentratie buiten het bloedvat hoger worden, dus niet meer in balans zijn met de filtratiekracht, waardoor de naar binnen gerichte ‘zuigkracht’ zal verminderen. Het gevolg hiervan is het ontstaan van oedeem.

Kuitspierpomp 

Bloedvaten kunnen hun werk alleen goed blijven doen wanneer ze door de spieren in de benen – zoals bij het lopen – regelmatig ritmisch worden leeggedrukt. Dit noemen we de werking van de kuitspierpomp. Zo zal het bloed op een efficiënte manier worden afgevoerd in de richting van het hart. Blijft beweging uit en krijgen de aderen geen of weinig hulp van de regelmatig samentrekkende beenspieren, dan krijgen ze het moeilijk. De afvalstoffen die zich in het aderlijk bloed bevinden worden dan onvoldoende afgevoerd.

Prevent. Perform. Recover.