BEWEZEN EFFECTIEF

Herzog Medical is, op mondiaal niveau, de enige compressieleverancier die kousen produceert waarvan wetenschappelijk aangetoond is dat ze effectief zijn in het bestrijden van blessures en het bevorderen van het herstel. Een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht, cluster sportgeneeskunde, bevestigt wat Herzog Medical al ruim 20 jaar uitdraagt. En ja, daar zijn we best heel TROTS op!

Volledig artikel

Franke en Backx (2021) hebben een grootschalig cross-sectioneel onderzoek verricht naar de effecten en de werking van Herzog PRO Sport Compressiekousen. Binnen dit onderzoekstraject is gekeken naar het blessurepatroon en de sporthistorie van 512 sporters.

PREVENT
PERFORM
RECOVER

LIKE A PRO

90%

van alle sporters wordt met Herzog kousen niet meer geconfronteerd met terugkomende blessureklachten
Herzog shin splints voorkomen

Speciaal voor jou hebben we de meest interessante onderzoeksresultaten op een rijtje gezet:

Wie namen deel aan dit onderzoek?

 • De onderzoeksdoelgroep bestond uit 800 sporters
 • Binnen deze groep was 88,1% duuratleet en 11,9% viel onder sportcategorie ‘anders’ (kracht/zaalsport/sprint etc.)
 • Voor 84,7% van de atleten was ‘hardlopen’ de primaire sport
 • Alle respondenten waren fanatieke Herzog gebruikers en droegen 75% tot 100% van de tijd kousen tijdens/na het sporten

80%

van de atleten geeft aan sneller te herstellen met Herzog kousen

Waarom dragen sporters Herzog compressiekousen?

 • Veel sporters noemen als primaire reden: ‘secundaire blessurepreventie’ (48,6%). Dit houdt in dat men wil voorkomen dat een oude blessure terugkeert.
 • 14,8% procent van de sporters draagt Herzog kousen om de symptomen van een huidige blessure te verminderen of te verlichten. Huidige pijntjes worden actief tegengegaan.
 • 13,6% van de ondervraagde sporters draagt Herzog kousen puur blessurepreventief.
Herstellen op de bank met herzog medical
Herstellen op de bank met herzog medical

Welke positieve effecten ervaren sporters?

 • 98% van de atleten die Herzog kousen gebruiken voor ‘secundaire blessurepreventie’, bevestigen dat zij met Herzog kousen daadwerkelijk niet meer met terugkerende klachten geconfronteerd worden.
 • 80% van de sporters die Herzog kousen gebruiken voor een sneller herstel, geven aan dat zij na de inspanning aanzienlijk beter regenereren.
 • 70% van de sporters die aangeven dat zij kousen dragen voor prestatieverbetering, signaleren ook een verbetering in de sportprestatie.
 • Bij hardlopers, die altijd compressiekousen- of tubes dragen tijdens trainingen en wedstrijden en een gemiddelde hardloopafstand van ≥23 km afleggen, werd een significant lager voorkomen van sportblessures in het onderbeen opgemerkt.
Herzog kousen worden vaak ingezet om de terugkeer van blessures te voorkomen (48,6%) of huidige pijnklachten te minimaliseren (14,8%)

Wist je dat…

 • Duuratleten hebben vaak te maken met een blessure die geleidelijk ontstaat.
 • Hardlopers krijgen vaak te maken met achillespeesproblemen, shinsplint klachten en kuitruptuurtjes.
 • De meest voorkomende blessures bij duursporters zijn aan het onderbeen (64,8%) en de knie (16,4%). Bij niet-duuratleten komen blessures veelal voor aan het onderbeen (60,4%) en de enkel (16,7%).
Binnen het Herzog assortiment zijn de Herzog PRO Sport Compressiekousen (59,2%) en de Herzog PRO Sport Tubes (27,0%) de meest gebruikte kousen.

Franke en Backx (2021) hebben niet alleen onderzoek gedaan naar de (positieve) effecten die sporters ervaren wanneer zij Herzog kousen dragen. De onderzoekers hebben zich tevens verdiept in de fysiologische verklaring voor de blessurepreventieve werking van Herzog kousen. Zo wordt o.a. het onderzoek van Poppel, Scholten-Peeters, van Middelkoop, Koes, Verhagen (2018) aangehaald. Hierin komt duidelijk naar voren dat het dragen van compressiekousen tijdens het hardlopen de trilling van de kuitspieren vermindert (met name de mediaal-laterale en de anterieur-posterieure beweging)*. De kousen verminderen de schokbelasting effectief waardoor spierschade wordt voorkomen. Het resultaat is dat er veel minder trekkrachten aan je achillespezen en je scheenbeenvlies kunnen ontstaan.

* van Poppel D, Scholten-Peeters GGM, van Middelkoop M, Koes BW, Verhagen AP. Risk models for lower extremity injuries among short- and long distance runners: A prospective cohort study. Musculoskelet Sci Pract. 2018;36:48–53.

Conclusie

Sporters dragen Herzog om de terugkeer van blessures tegen te gaan, huidige klachten te verminderen, het herstel te bespoedigen en sportprestaties te verbeteren. De voornaamste motivatie om te starten met blessurepreventie is het oplopen van een blessure. De studie van Franke en Backx (2021) toont aan dat sporters Herzog kousen zien als een belangrijke preventieve maatregel om blessures te verminderen. Wanneer we kijken naar de onderzoeksresultaten en de ervaren effecten van 512 fanatieke sporters lijken Herzog compressiekousen (terugkerende) sportblessures zowel te verminderen als te voorkomen.

Wil jij de volledige publicatie in Sport, Medicine en Rehabilition lezen? Je download het gehele onderzoek eenvoudig hier.

Go for it!