Sport jij intensief en wil je altijd uitgerust aan je volgende training kunnen beginnen? Misschien bereid je je voor op een marathon, wil je een triatlon voltooien of ga je deze zomer met de fiets kilometers vreten in de Alpen… Zo’n sportvoorbereiding vergt veel van je tijd, energie en discipline. Houd jij er niet van wanneer je gas terug moet nemen door vermoeidheid of kleine pijntjes? Wil jij de ochtend na een lange of intensieve training opstaan met een uitgerust lichaam en frisse benen? In deze blog vertellen we hoe je jouw herstel een boost kunt geven!

 Wat heeft invloed op jouw herstel?

Wanneer je veel van je lichaam vraagt is het van groot belang dat je je herstel serieus neemt. Na een lange duurloop, intensieve fietstocht of fikse wandeling heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Uitgaande van de klassieke trainingsleer moet je periodes van belasting en herstel afwisselen om progressie te maken. ‘Supercompensatie’…misschien heb je er wel eens van gehoord. Door het nemen van rust na een training herstelt het lichaam (compenseert) waarna het een ‘hoger niveau’ aanneemt om de volgende trainingsprikkel aan te kunnen. Je zou dus kunnen zeggen dat het lichaam zich na een trainingsimpuls boven het oorspronkelijke sport-uitgangsniveau herstelt. De mate van dit herstel hangt echter sterk af van veel factoren: de intensiteit van je training, de afvoer van vocht en afvalstoffen (melkzuur), je voeding, slaap en stress.

Het effect van een sportmassage

Veel sporters gaan eens in de zoveel tijd naar de fysiotherapeut of de masseur voor een sportmassage. Zo’n massage is gericht op het stimuleren van de doorbloeding van de spieren. De masseur zorgt ervoor dat de afvalstoffen van het verbrandingsproces in je spieren sneller worden afgevoerd en in sommige gevallen maakt hij bindweefsel los of haalt hij ‘knopen’ uit de spieren. Met zo’n behandeling bevordert de masseur het herstel van je spieren en lichaam.

Het is logisch dat je niet altijd in de gelegenheid bent om direct bij je fysiotherapeut of masseur langs te gaan. Zeker niet wanneer je een drukke agenda hebt, veel werkt of aan het sporten bent in het buitenland tijdens je vakantie. In dat geval kan het Compry Recovery systeem van Herzog een uitkomst bieden. Met Compry Recovery heb je in feite altijd je eigen masseur binnen handbereik.

Sporten Herzog Medical

Compry Recovery hoe werkt dat dan?

Compry Recovery is een innovatief apparaat dat een beter en sneller herstel na inspanningen biedt. Het systeem bestaat als het ware uit twee ruime broekspijpen. Elk van de twee pijpen bestaat uit vier luchtkamers die onafhankelijk van elkaar, doormiddel van een computer, worden opgeblazen van distaal naar proximaal (van veraf van het hart naar het hart toe). Precies zoals de sportmasseur ook begint vanaf de enkel en dan naar de knie toewerkt. Die drukopbouw vanaf de voet via de kuit naar het dijbeen is bovendien op verschillende compressieniveaus instelbaar. Compry Recovery kent een drietal vooraf ingestelde massageprogramma’s. Je kunt het drukniveau naar eigen wens instellen op vier niveaus. De meest stevige druk is vergelijkbaar met het effect van een diepe massage door de masseur. Deze masseur is echter altijd en overal toepasbaar.

Compry Recovery

Veel professionele topsporters zoals Jorien ter Mors en wielerteams zoals Team Sunweb, Boel Dolmans en Telenet Fidea maken veelvuldig gebruik van deze herstelapparatuur. Ook de medische staf van diverse sportbonden zoals de Nederlandse Atletiekunie en de Koninklijk Nederlands Korfbalverbond voorzien hun atleten van Compry Recovery systemen. Zo is sportarts D.W. Ingrid Paul, bondscoach van het Canadese schaatsteam, enorm enthousiast over de werking van haar portable masseur:

“Sinds mijn periode als bondscoach schaatsen van het Canadese Team tijdens de Olympische Spelen in Vancouver 2010, ben ik bekend met pneumatische compressie. We loved it! Een compressie apparaat bootst de normale fysiologie van het lijf goed na. Het apparaat maakt gebruik van externe dynamische compressie. Dit zorgt ervoor dat het vocht, dat afvalstoffen bevat doordat je een inspanning hebt gedaan, sneller afgevoerd wordt via de aderen en lymfvaten.  Hierdoor herstel je sneller na zware inspanningen. We scoorden super tijdens de Spelen in 2010 en dat was mede door optimaal herstel na races en zware trainingen.”

D.W. Ingrid Paul

Topsportgeneeskunde, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Tuurlijk hoef je geen topsporter te zijn om profijt te kunnen hebben van deze herstelapparatuur. Heb jij in periodes van grote trainingsomvang behoefte aan een dagelijkse massage en wil je alles uit je sportprestaties halen? Met Compry Recovery heb je altijd je masseur bij de hand. Meer weten?

Marianne Vos in de Compry Recovery