Compressie shorts voor explosieve sporters

Herzog Medical kent u als grondleggen en pionier op het gebied van compressie in de sport. De knielange kousen van Herzog worden al sinds jaar en dag veel gebruikt door sporters. Nieuw toegevoegd aan het assortiment zijn de PRO Compression Shorts. Behandel jij fanatieke voetballers, hockeyers of sprinters in je praktijk? Dan hoor je het helaas maar al te vaak… sporters die door het fel aanzetten, sprinten, afremmen of een andere explosieve beweging een hamstring-of liesblessure hebben opgelopen. Hoewel rekken, spierversterking en ballansoefeningen in het revalidatieproces belangrijk zijn, is dat vaak toch niet voldoende. Bovendien, veel patiënten zijn laks wanneer het gaat om het netjes afwerken van hun oefenprogramma. Bij veldsporten zoals voetbal en hockey zit de liesblessure in de top-3 van meest voorkomende blessures en in het voetbal zijn 12 – 16% van alle blessures hamstringblessures. Hoe kun je als fysiotherapeut extra support aanbieden om recidief te helpen voorkomen?

Hamstringblessures

Meestal ontstaat de blessure door het fel aanzetten en accelereren in het midden van de hamstring. Ook door een abrupte beweging, een sliding, hoge trap of spagaat kunnen de spieren van de hamstring inscheuren maar dan meer richting de bil. Bij gevorderde leeftijd wordt de kans op recidief aanzienlijk groter. In de acute fase pas je het RICE principe toe: rust, cooling en compressie. Na wat rust kun je weer langzaam beginnen met de trainingsopbouw waarbij het sterker maken van de hamstring voorop staat en met ballansoefeningen tracht je herhaling te voorkomen.

Liesblessures

In ongeveer één derde van de gevallen treedt een liesblessure acuut op. Vaak na een explosieve beweging, bijvoorbeeld bij het trappen van de bal en het abrupt wenden en keren, dus bij lange excentrische contracties. In twee derde van de gevallen treedt een liesblessure meer geleidelijk op ten gevolge van overbelasting en dat gedurende wat langere tijd.

De inzet van de Herzog PRO Compression Shorts

Hoewel oefentherapie, een goede trainingsopbouw en een uitgebreide warming up lies- en hamstringblessures kunnen helpen voorkomen, is dit vaak niet voldoende. Herzog heeft daarom de PRO Sport Compression Shorts ontwikkeld. Deze compressiebroek is gebreid van hoogwaardige microvezels en biedt een relatieve hoge en afnemende compressie vanaf de knie (20 mmHg) tot de onderkant van de bil (13 mmHg).

De bovenbeenspieren zijn relatief dikke en zware spieren en tijdens sportbeoefening wordt deze spiermassa fors heen en weer geschud. De Herzog PRO Sport Compression Shorts zorgt door een relatieve hoge maar gedoseerde compressie voor het verminderen van deze schokbelasting. Het gevolg hiervan is dat er minder laterale trekkrachten worden uitgeoefend op spier- en peesapparaat.

Herzog PRO Compression Shorts

Bovendien wordt door de tegendruk in de liesregio de kans op liesblessures sterk verminderd. Het compressieverloop van de broek zorgt tevens voor een verbeterde doorbloeding en terugstroom van het veneuze bloed met afvalstoffen. De microcirculatie in de spieren wordt verbeterd waardoor spiervermoeidheid wordt tegengegaan en de kans op kramp wordt verkleind.

Compressie op maat

Wat maakt deze broek zo speciaal? De confectiemaat van de Herzog PRO Compression Shorts wordt bepaald op basis van 3 precies gedefinieerde opmeetpunten. Dit zorgt ervoor dat de pasvorm van de broek precies is afgestemd op de beencontour van de sporter. Alleen de taillemaat of het lichaamsgewicht kan natuurlijk nooit een juiste graadmeter zijn om te komen tot een broek die is afgestemd op de specifieke beenmaten van de speler. Via de Herzog maatapp kun je eenvoudig nagaan welke maat compressieshort bij jou past.

Topsporters zijn overtuigd

De compressiebroek is een populair en waardevol hulpmiddel voor sporters die alles uit hun prestaties wil halen. Zo draagt Jorien ter Mors, drievoudig Olympisch schaatskampioene, de broek graag ter ondersteuning van haar krachttraining. Ook steeds meer spelers uit het Betaalde Voetbal geven aan baat te hebben bij het dragen van de Herzog Compression Shorts. De broek wordt dan ook aanbevolen door de medische staf van verschillende Betaalde Voetbal Organisaties.

Herzog PRO Compression Shorts

“In mijn periode als fysiotherapeut bij NAC Breda heb ik veel spelers de PRO Compression Shorts van Herzog Medical aangeraden. Deze broeken worden zowel preventief als curatief gedragen. Binnen het voetbal is de incidentie van lies- en hamstringblessures hoog. Met de shorts van Herzog heb je als fysiotherapeut een extra middel om deze problematiek goed te managen.”

Paul Jongmans

Voormalig fysiotherapeut NAC BREDA

Ik ben erg blij met de komst van de Herzog compressiebroek. Deze bieden vele voordelen: sneller herstel na het sporten en door de preventieve werking wordt de kans op het verkrijgen van een spierblessure aanzienlijk minder.

Ada Jansen

Manueel/sportfysiotherapeut Nationale selecties KNKV

Wil je meer informatie over de Herzog PRO Compression Shorts of wil weten hoe je de broek kunt afnemen? Neem dan contact op met: harald@herzogmedical.com

Jorien ter Mors met de Herzog Compressiebroek