Misschien herken je het wel… Je klimt ‘s ochtends uit je bed en je lichaam voelt moe en zwaar. Je hebt gisteren pittig getraind en je lichaam geeft je een seintje dat je moet oppassen. Veel sporters vergeten dat rust cruciaal is om het maximale uit de trainingsarbeid te kunnen halen. Je kunt zelf veel doen om je herstel te optimaliseren. Op de eerste plaats zijn een goede cooling-down, de juiste voeding en goede hardloopschoenen van groot belang. Het dragen van Herzog PRO compressiekousen kan jouw herstel ook een enorme boost geven. Wij leggen graag uit hoe dit zit.

Daarvoor moeten we wel een beetje de diepte in… Je weet wellicht dat er tijdens de inspanning energie wordt geleverd uit: A) de direct beschikbare brandstof in je spieren (ATP) en B) door de verbranding van koolhydraten en vetten uit je voeding. Ben je extra ‘diep’ gegaan dan kan je lichaam zelfs je eigen spiereiwitten als brandstof aanwenden, een niet zo gewenste situatie. Naast de energie die lichaam nodig heeft, komen er ook afvalstoffen vrij die snel moeten worden afgevoerd.

Het gaat daarbij om: kooldioxide, water en melkzuur. Wanneer we het hebben over ‘verzuring’ moet je weten dat dit een proces is waarbij er beschadigingen aan de wanden van de spiercellen ontstaan. Het resultaat is dat het transport van zuurstof in het bloed naar de spiercellen toe verstoord raakt en afvalstoffen slechter kunnen worden afgevoerd.

Afhankelijk van je inspanning heeft jouw lichaam wel 48 tot 72 uur nodig om beschadigde spiercellen te repareren. Wanneer je Herzog PRO kousen tijdens je run draagt kun je deze spierschade beperken. Bovendien kun je je herstelproces versnellen door de kousen na afloop van je training nog geruime tijd aan te houden.

Wetenschappelijke onderbouwing

Een lange duurloop, wedstrijd of (halve) marathon is vaak een aanslag op je lichaam en het herstel duurt redelijk lang. Uit recent Australisch onderzoek is hu gebleken dat het ‘verminderen van spiervermoeidheid sterk afhankelijk is van de snelle afvoer van vocht en afvalstoffen uit het spierweefsel’.

Deze studie, uitgevoerd door Dr. Stuart Armstrong et all. (2015), toont aan dat het gebruik van compressiekousen met een relatieve hoge compressie van ruim 30mm Hg (kwikdruk) aan de onderzijde van de kuit en een afnemend drukprofiel richting de knie, dit herstel aanzienlijk kan versnellen.

Alleen de Herzog PRO compressiekousen voldoen aan dit drukniveau en profiel!

De onderzoekers lieten twee groepen hardlopers twee weken voordat ze een marathon liepen een maximale inspanningstest doen (tot maximale uitputting). Eén groep droeg direct na de marathon 48 uur lang compressiekousen met genoemde relatief hoge druk, zowel overdag als ’s nachts. De andere groep droeg ‘placebo kousen’ met zeer weinig compressie.

Twee weken na de marathon werd door beide groepen opnieuw een maximale inspanningstest uitgevoerd. De groep met de placebo kousen presteerde 3.4% slechter dan twee weken voor de marathon, de groep die wel echte compressiekousen droeg deed het aanzienlijk beter: twee weken na hun marathon presteerden de lopers zelfs 2,6% beter dan twee weken voor de marathon.

Wil jij sneller herstellen na je training of wedstrijd? Draag Herzog kousen tijdens je run om spierschade te beperken en houd de kousen na afloop van je training nog geruime tijd aan om je herstel een boost te geven!