Deze bijdrage is onderdeel van de blog over Therapeutisch Elastistische kousen. Harald Herzog, grondlegger van compressie binnen de sportwereld, neemt je mee in de verschillende medische toepassingen van Herzog PRO sport compressiekousen. Wil je weten waar ‘steunkousen’ aan moeten voldoen? Lees dan eerst deze blogbijdrage.

Wanneer je spataderen hebt kun je daar niets aan doen. Je bent ook helemaal niet ziek maar het ‘zit in de familie’. Wanneer je moeder of vader spataderen heeft dan is de kans dat jij ze ook krijgt zeker aanwezig. Wanneer je spataderen hebt dan is je vaatwand iets minder stevig ontwikkeld en heeft deze niet veel weerstand. Bij de behandeling van spataderen kunnen Herzog PRO sport compressiekousen perfect ingezet worden. Met het moderne design en het draagcomfort van Herzog hoef je je zeker geen patiënt te voelen. Om te weten hoe dit zit treden we eerst wat in detail…

Een korte uitleg over de bloedstroom

Voordat we ingaan op de vaatproblematiek moeten we eerst iets meer weten over de bloedstroom. Zoals je misschien wel weet pompt het hart het bloed met energierijke stoffen, suikers, en zuurstof via steeds kleiner wordende bloedvaten tot in de kleinste haarvaten. Vervolgens worden die suikers en zuurstof door de restdruk van het hart naar de spiercellen getransporteerd. Die vaten vanaf het hart naar de haarvaten noemen we slagaders of arteriën.

Het bloed met de afvalstoffen van het verbrandingsproces, melkzuur, koolzuurgas, wordt weer opgenomen in de bloedvaten die het bloed weer terugvoeren naar het hart. We noemen dit het aderlijke of veneuze systeem. Het slagaderlijke bloed gaat makkelijk naar de benen, immers de druk van het hart is nog erg hoog en de zwaartekracht helpt ook een handje.

Het is echter anders gesteld met het bloed dat weer omhoog moet naar het hart, tegen de zwaartekracht in. De restdruk van het hart is dan nog maar minimaal. Je kunt je voorstellen dat alleen al door de zwaartekracht er een druk is van het bloed in die aderen naar beneden. Wanneer wij de kuitspieren bewegen worden de spieren achtereenvolgens aangespannen en ontspannen, ze worden dus afwisselend korter en dikker en weer langer en slanker.  Dit houdt in dat de aderen ritmisch worden dichtgedrukt en weer open gaan. Het gevolg hiervan is dat de stroomsnelheid wordt vergroot wanneer de doorsnede van het vat kleiner wordt. Vergelijk het met de tuinslang waarvan je het uiteinde wat dichtknijpt. De straal wordt kleiner, maar wel krachtiger en spuit een stuk verder. Zo werken de aderen ook. Je spant je spieren aan, de vaten worden leeg geknepen en de stroomsnelheid in de richting van het hart wordt versneld.

Wanneer er spataderen ontstaan

Dit kan echter alleen werken wanneer er een soort ‘sluisjes’ zijn die ervoor zorgen dat het bloed maar in één richting kan stromen, namelijk in de richting van het hart. Die sluisjes zijn de zogenaamde kleppen in het bloedvat. Hierdoor kan het bloed alleen maar in de richting van het hart stromen en niet terug. In bovenstaande video is de werking van de kuidpierpomp schematisch weergegeven. Deze klepjes functioneren alleen wanneer ze volledig kunnen sluiten.

Maar die klepjes functioneren alleen wanneer ze volledig kunnen sluiten. Wanneer de vaatwand niet zo stevig is, te weinig weerstand biedt en is verwijd, dan kunnen de kleppen niet meer volledig sluiten. Het gevolg is dat het bloed met afvalstoffen heen en weer pendelt. Er is dan geen sprake meer van een goede afvloed van het aderlijke bloed, terug naar het hart. Er kunnen dan spataderen ontstaan: deze verwijde aders zien er vaak uit als blauwe en kronkelige aders.

Sport Compressiekousen bieden een uitkomst

Steunkousen zijn onontbeerlijk om spataderen niet erger te laten worden. Compressiekousen bieden druk van buitenaf op het spierweefsel  waardoor de vaten van buitenaf steun krijgen en de klepjes weer volledig kunnen openen en sluiten.

Ik ga hier verder niet in op chirurgische ingrepen of lasertechnieken.  Zoals hiervoor al beschreven zijn de PRO Herzog kousen uitermate geschikt om te gebruiken als een steunkous, het zijn immers steunkousen maar dan specifiek ontwikkeld voor sporters. Ze zijn dus slijtvaster, ademen beter en zien er ook nog eens modieus uit. Met het draagcomfort van Herzog compressiekousen hoef je je bij vaatproblematiek zeker geen patiënt te voelen.

Herzog PRO sport compressiekousen zijn uitermate geschikt om te gebruiken als een steunkous, het zijn immers steunkousen maar dan specifiek ontwikkeld voor sporters. Ze zijn slijtvaster, ademen beter en zien er ook nog eens modieus uit. Bij Herzog staat draagcomfort hoog in het vaandel.

Harald Herzog

Directeur en ontwikkelaar van Herzog Medical