Deze bijdrage is onderdeel van de blog over Therapeutisch Elastistische kousen. Harald Herzog, grondlegger van compressie binnen de sportwereld, neemt je mee in de verschillende medische toepassingen van Herzog PRO sport compressiekousen. Wil je weten waar ‘steunkousen’ aan moeten voldoen? Lees dan eerst deze blogbijdrage.

De vraag of onze kousen iets kunnen beteken bij het zogenaamde “Restless Legs Syndroom” (RSL) krijgen wij ook met een zekere regelmaat. Wat gebeurt er bij deze aandoening en kun je er iets aan doen?

Restless legs, wat houdt dat in?

Als je last hebt van rusteloze benen heb je de neiging om voortdurend je benen te willen bewegen. Het is onbedwingbaar en in rust gaat deze vervelende kriebeling in je onderbenen niet weg. Vaak doet dit gevoel zich voor na lang zitten, voordat je gaat slapen of zelfs tijdens het slapen. Op zich is dit gevoel erg vervelend maar het is niet zorgelijk. Het komt regelmatig familiair bepaald voor. Weinig bewegen kan een oorzaak zijn naast overgewicht, roken en alcoholconsumptie. Het wil echt niet zeggen dat al die indicaties moeten bestaan. Er is nog niet veel bekend over dit fenomeen. De adviezen zijn natuurlijk voor de hand liggend als je je herkent als roker of regelmatige drinker. Het is aangeraden om in ieder geval regelmatig te bewegen waardoor de kuitspierpompwerking aangezet wordt. Lees hier meer over de werking van de kuitspierpomp. Veelal worden medicijnen ingezet om de klachten te verminderen.

Er zijn ook aanwijzingen dat compressiekousen een nuttige bijdrage kunnen leveren om de klachten te verminderen. De Herzog Support socks kunnen hierbij het beste gebruikt worden. Dat zijn kousen met een iets mindere compressie dan de Herzog PRO kousen. Het voordeel is dat je deze kousen ook mag dragen tijdens het slapen, dus wanneer je in horizontale positie bent. De PRO kousen leveren dan wellicht ietsje te veel compressie.