Volgens de Trombosestichting overlijdt één op de vier mensen aan trombose. De Herzog PRO Compressiekousen hebben een medisch keurmerk en helpen met het herstel van trombose in het onderbeen. De Herzog Support Compressiekousen werken preventief om trombose in de onderbenen te voorkomen. Harald Herzog, grondlegger van compressie binnen de sportwereld, neemt je mee in de medische toepassing van Herzog Compressiekousen.

Wat is trombose?

Trombose is een stolsel in de bloedbaan, vaak in het onderbeen. Die ophoping en samenklontering van vaste deeltjes in het bloed kunnen zomaar een bloedvat in je been afsluiten.

Je begrijpt de consequentie: het bloed kan niet meer terugstromen naar het hart en je onderbeen wordt rood, pijnlijk en dik. Wanneer zo’n propje losschiet en wordt meegenomen in de bloedstroom en daar in een kleiner vat van bijvoorbeeld de longen of de hersenen terecht komt, zal door volledige afsluiting het achterliggende weefsel niet meer worden doorbloed, met alle gevolgen van dien.

Ik ga hier niet in op het ontstaan van een trombose en de onderliggende oorzaken. De kans dat je een trombose in je been (een ‘trombosebeen’) oploopt, wordt groter naarmate je minder beweegt, bijvoorbeeld wanneer je been in het gips is, tijdens je zwangerschap of door lange vliegreizen. In al deze gevallen is de kuitspierpompwerking niet of minimaal aanwezig. In deze animatievideo is de kuitspierpompwerking met de stroom van het aderlijk bloed versimpeld weergegeven.

Hoe kun je de kans op trombose verkleinen?

Wat kun je zelf doen om het risico te verkleinen? Probeer zoveel als mogelijk is in beweging te blijven. Kun je niet lopen, wellicht in het vliegtuig, probeer dan in ieder geval regelmatig met je tenen bijvoorbeeld je naam in de lucht te schrijven of beweeg je voeten ritmisch door afwisselend je tenen richting je knie en weer terug te bewegen. Wacht niet te lang wanneer je die symptomen voelt, en ga met pijnlijke, wat dikkere en vaak rode benen naar je huisarts. De behandeling houdt vaak in dat er zogenaamde bloedverdunners worden voorgeschreven en je zult ook steunkousen moeten gaan dragen en doe dat minstens een jaar. Hoe lang je de bloedverdunners moet gebruiken bepaalt je behandelaar/trombosedienst.

Voor steunkousen is het belangrijk dat je deze dagelijks draagt. Zoals uitgelegd in deze blog voldoen de Herzog PRO sport compressiekousen officieel aan alle voorwaarden voor een steunkous (de ‘TEK voorwaarde’).  Een voordeel van de Herzog PRO sport compressiekous ten opzichte van de ´reguliere steunkous´ is de moderne look en het draagcomfort. In vergelijking met andere steunkousen is er bij Herzog PRO compressiekousen sprake van een optimale warmtewisseling door het gebruik van huidvriendelijke microvezels. Herzog kousen zijn vanuit de medische wereld namelijk speciaal doorontwikkeld voor sporttoepassing.

De behandeling van veneuze trombose moet worden besproken met de behandelende arts, gespecialiseerde bandagist of huidtherapeut. Therapeutische elastische kousen, ook wel compressiekousen, kunnen hierin een belangrijk bijdrage leveren. Ze zorgen ervoor dat het opgehoopte vocht (oedeem) sneller wordt afgevoerd.

Harald Herzog

Directeur en ontwikkelaar van Herzog Medical

Trombose en de toepassing van de Support Compressiekousen

Na die eerste twee jaar dat het dragen van compressiekousen verplicht is, staat de patiënt vrij om al dan niet nog compressiekousen te dragen. Het algemene advies echter is om dat wel te doen, niet meer de relatief hoge compressie zoals tijdens de eerste twee jaar, maar een iets gematigder compressie. Hier bevelen wij van harte de Herzog Support Compressiekousen aan als een waarborg om terugkerende klachten helpen tegen te gaan.

De Supportkousen werken preventief na een doorstane trombose. Daarnaast zijn deze compressiekousen geschikt voor dagelijks gebruik.