Wanneer Wouter Decock zich voorbereid op een wedstrijd van 100 km dan heeft hij daar een speciale routine in. Zijn trainingscyclus sluit hij af met een testloop van circa 50km, gevolgd door een taperingperiode. Hoe hij dat precies aanpakt vertelt hij graag.

Wouter Decock - Compressiekousen“Tijdens de specifieke voorbereidingsperiode van een 100 km wedstrijd ligt de klemtoon op intensieve trainingen met langere intervalblokken (bv. 5 x 15’). Verder train ik met extensieve duurlopen over een afstand van 25 tot ca. 40 km. Sinds 2015 heb ik er een gewoonte van gemaakt om mijn trainingscyclus af te sluiten met een testloop van 50 km in het weekend langs een verkeersvrije route, gevolgd door een taperingperiode van 2 à 3 weken. Het tempo van de testloop sluit nauw aan bij mijn gewenste 100 km wedstrijdtempo (ca. 3’50” – 4’00”/km). De training moet relatief makkelijk aanvoelen, zo niet moeten de ambities voor de wedstrijd bijgesteld worden.

Bij deze testloop probeer ik alle omstandigheden van de wedstrijd na te bootsen, voor zover ik deze zelf kan beïnvloeden. Stel bijvoorbeeld dat de wedstrijd start om 8:00 uur, dan zal deze training ook om 8:00 uur aangevat worden. Dit betekent opstaan om 5:00 uur, een licht ontbijt nemen, het nieuws lezen en papers van studenten lezen, loopkledij aantrekken en wegwezen. Tijdens dergelijke trainingen mogen de Herzog Pro Tubes zeker niet ontbreken. Indien mogelijk fietst mijn vriendin Melissa mee. Dit doorbreekt natuurlijk de eenzaamheid tijdens de meer dan drie uur durende training. Tevens probeer ik het drank en voedingsschema van de wedstrijd te simuleren tijdens deze training aan de hand van een evenwichtige combinatie van water, isotone sportdrank en gels. Ik heb dit op voorgaande trainingen ook al uitgeprobeerd, om er zeker van te zijn dat mijn maag dit kan verdragen.

Na ongeveer 3h15’ kan ik deze training afronden en rustig naar huis dribbelen. Daarna volgt traditiegetrouw het recuperatiedrankje en een verkwikkende douche. Na de training trek ik mijn Herzog compressiekousen aan voor een optimaal herstel. Vroeg opstaan heeft geloond: er rest nog een ganse dag om na te genieten van de training. Het taperen kan beginnen!”

Wouter Decock