Drie weken lang heb ik met mijn teamgenoten het hoge noorden vervangen voor het zuiden van Portugal. Tijdens deze trainingsstage bereid ik me voor op het komende zomerseizoen. Een trainingsstage bestaat voor mij uit 2 hoofd bestanddelen:

Het allereerste is het trainen. Hier in Portugal zijn er geen afleidingen van de dagelijkse sleur, zoals we die kennen in Nederland. Mijn dag begint om 7.45 aan de rand van het zwembad. Vlak voor ik onder het wateroppervlak verdwijn denk ik nog even terug aan de trainingen van de dag ervoor en weer boven water kan ik weer fris beginnen aan een nieuwe dag met trainingen. Om 8 uur zit het hele hardloopteam aan het ontbijt en twee uur later staan we met zijn allen op de atletiekbaan.

Hier in Portugal zijn de omstandigheden ideaal om snelle trainingen af te leggen. In het atletiekstadion staat weinig wind en de warme zon zorgt ervoor dat je spieren en pezen al zo goed als opgewarmt zijn voor je ook maar begint met je warming-up. Op het keiharde kunstof van de atletiekbaan kan ik ervoor zorgen dat met elke training die ik afleg steeds beter mijn passen ga raken. Het is geen uitzondering dat je aan het einde van de training uitgeput op de grond wil gaan liggen, maar dat vanuit het binnenveld een stem opdoemt die zegt: “Doe er nog maar één”.

Als je uiteindelijk moe en voldaan aan het einde van je training bent begint het 2e hoofbestanddeel: “Herstellen”.
Dankzij de grote hoeveelheid rust die ik hier kan pakken kan mijn lichaam meer trainingen aan dan normaal. Daarbij zijn in de kielzog van het team ook twee fysiotherapeuten meegevlogen die me bijna dagelijks masseren. Toch ben ik een groot voorstander van “voorkomen is beter dan genezen”.

Als topsporter ontkom je er niet aan dat je moet genezen, want je zoekt je fysieke grenzen op tijdens het trainen. Hier moeten je spieren sowieso van herstellen, maar je kan de schade zo veel mogelijk beperken. Voorafgaand aan de training rek ik mijn spieren en tijdens het hardlopen heb ik altijd mijn compressiekousen aan. Na het hardlopen vul ik zo snel mogelijk mijn energie en eiwitten aan om zo snel mogelijk te herstellen. Een van de fijnste dingen is toch wel het middag dutje wat ik hier dagelijks doe.

Thijmen-kupers-2

In de middag herhaal ik de voorgaande cyclus weer tijdens de tweede training van de dag. Voor 3 weken lang gaat dit zo door. Als ik weer thuis ben in Groningen is het wachten op de super-compensatie. Dit is het effect wat optreed na een periode heel zwaar trainen. Hierin wordt je fysiek sterker en sneller door rust te nemen.

Voor het komende seizoen staan de Europese Kampioenschappen op het programma en probeer ik me ook te plaatsten voor de Olympische Spelen.

– Thijmen Kupers