De waarheid over compressiekousen

Ruim twintig jaar geleden waren ze daar ineens: Herzog PRO Sport Compressiekousen. Inmiddels zijn deze kousen met dat karakteristieke H’tje op het scheenbeen niet meer weg te denken uit de sportwereld. Het feit dat er tegenwoordig tal van verschillende compressiekousen op de markt zijn, geeft aan dat compressie ‘hot’ is. Toch is de ene compressiekous de andere niet… Wil je weten wat Herzog kousen nou zo uniek en anders maakt? Wij leggen het je graag uit.

1. MAATKOUSEN

Maatwerk staat bij Herzog hoog in het vaandel. Bij Herzog houden ze er rekening mee dat elke sporter andere beenmaten heeft. Voor de optimale compressiewerking is het van groot belang dat je kousen met de perfecte pasvorm hebt. Daarom werkt Herzog met een uniek en innovatief maatsysteem waarbij het been op maar liefst 5 precies gedefinieerde punten wordt opgemeten. Zo kun je met recht stellen dat Herzog PRO sportcompressiekousen maatwerkkousen zijn. Veel andere compressiemerken bieden hun kousen aan op basis van schoenmaat of dikste kuitomvang. En dat is eigenlijk best vreemd… Een afgetrainde marathonloper met schoenmaat 42 heeft immers totaal andere contouren dan een gespierde voetballer met dezelfde schoenmaat. Herzog Medical heeft daarom een speciaal maatsysteem en een assortiment dat uit maar liefst 54 confectiematen bestaat. Vrijwel alle hardloopspeciaalzaken in de Benelux zijn gespecialiseerd in het aanmeten van Herzog kousen.

2. OFFICIEEL BETROUWBAARHEIDS LABEL

Herzog Medical is op mondiaal niveau, de enige compressiekousenleverancier die kousen produceert waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze effectief zijn in het bestrijden van blessures en het bevorderen van het herstel. Bovendien zijn ze uniek in het feit dat ze het officiële Medical Device Registration (MDR) label dragen. Wat betekent dit? Dit label kun je als consument zien als een soort ‘betrouwbaarheidskeurmerk’. Bij een product met een MDR-label ben je er als consument namelijk 100% zeker van dat elke uiting die over het product wordt gedaan klopt. Alle eigenschappen en voordelen die door de producent benoemd worden, zijn namelijk wetenschappelijke aangetoond. Je hebt bij Herzog kousen dus niet te maken met veelbelovende marketingkreten maar met een betrouwbaar product. Geen enkel ander merk sportcompressiekousen voldoet aan dit MDR predicaat.

3. WETENSCHAPPELIJK BEWIJS

Hét bewijs dat Herzog kousen daadwerkelijk effectief zijn, zijn de honderden ervaringen van sporters die van hun blessureleed afkwamen dankzij Herzog kousen. Dit is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Een recent grootschalig wetenschappelijk onderzoek vanuit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (2021) heeft aangetoond dat 90% van de sporters die Herzog kousen dragen, niet meer opnieuw geconfronteerd wordt met terugkerende blessureklachten. Binnen dit grootschalige cross-sectionele onderzoek hebben Franke en Backx (cluster sportgeneeskunde van het UMCU Universitair Medisch Centrum Utrecht) gekeken naar het blessurepatroon en de sporthistorie van 512 sporters. De studie toont eenduidig aan dat sporters Herzog kousen bestempelen als een belangrijke preventieve maatregel om blessures te verminderen en te voorkomen.

4. BLESSUREPREVENTIE – HOE WERKT DAT DAN?

Interessant… maar hoe kunnen compressiekousen er nou voor zorgen dat jij geen last meer hebt van vermoeide benen en waarom werken ze dan blessurepreventief? Hoe gaat dat fysiologisch in zijn werk?

Bevordering van de bloedcirculatie
Herzog kousen bieden een relatief hoge compressie op enkelniveau met een afnemend drukprofiel richting de knie. Dit is een precies gedefinieerd compressieverloop van 30 mmHg compressie op de enkel, naar 23 mmHg onder de knie, onafhankelijk van welke beenvorm dan ook. Uiteraard kan dit specifieke drukverloop uitsluitend worden gegarandeerd en gewaarborgd wanneer er kousen worden gedragen die de beencontour exact volgen, hoe afwijkend die beenvorm ook is. Het effect hiervan is dat met name de veneuze- en lymfatische terugvloed wordt versneld en hierdoor afvalstoffen van het verbrandingsproces heel effectief worden afgevoerd. We noemen dat het verbeteren van de micro-bloedcirculatie in de spieren. Dit is een voorwaarde voor gemakkelijker presteren en het bevorderen van het herstel. Dit effect merk je op tijdens de inspanning, training of wedstrijd maar zeker ook erna. Niet voor niets maakt vrijwel het hele professionele wielerpeloton gebruik van de Herzog PRO kousen als herstelkous; Trek Segrafredo, Baloise Lions, Alpecin Fenix, SD Worx, Team DSM en vele individuele toppers. Daarnaast is Herzog Medical Recovery Partner van de Atletiek Unie en vele andere nationale sportbonden.

Brace effect
Naast de circulatiebevordering hebben Herzog kousen door hun relatief hoge compressie een brace of bandage effect. De kuitspieren blijven door de comprimerende werking van de kous compact en solide waardoor de schokbelasting bij de voetlanding effectief wordt gereduceerd. Het resultaat is dat spier- en peesschade wordt beperkt. En bovendien, door het tegengaan van de zijdelinkse slingerbeweging van de kuitspieren, worden de trekkrachten aan achillespezen en het scheenbeenvlies (shinspints) tegengegaan.

Samenvattend kun je stellen dat veel sporters Herzog kousen dragen om de terugkeer van blessures tegen te gaan, huidige klachten te verminderen, het herstel te bespoedigen en sportprestaties te verbeteren. Zo worden Herzog kousen ook door veel fysiotherapeuten en sportartsen ingezet als ‘extra tool’ in de revalidatie van veelvoorkomende blessures aan het onderbeen.