Als vader en dochter gezamenlijk een prachtig avontuur aangaan, dat is wat Hans en Renske Dickhout gepland hebben. Deze zomer staan zij als Team Hänsl&Rensl aan de start van de Trans Alpine Run. In 7 dagen rennen zij van de start in Zuid-Duitsland, via Oostenrijk, naar de finish in Italië. Een trail van ruim 250 kilometer dwars door de Alpen. De komende tijd volgen wij hen in de voorbereidingen voor deze ultieme tocht. 

1. Jullie hebben nu toch wel een aantal bijzondere runs gelopen. Maar als je er eentje mag kiezen, welke is dan je favoriet en waarom?

Renske: Voor mij is dit mijn eerste bergrace, de LimonExtreme van afgelopen jaar. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten, hoe 28 km met 2.500 hoogtemeters nu voelt. Ik was vooral benieuwd naar hoe ik zou gaan reageren op de vermoeidheid onderweg. Bijna de hele race heb ik met een grijns op mijn gezicht gelopen en ik ben nog nooit zo kapot geweest. Een geweldig debuut!

Hans: Recent liep ik een trailmarathon in het zuiden van Engeland, prachtig! Langs de kust over de hagelwitte krijtrotsen en later door het achterland over een golvend weidegebied. De weersomstandigheden waren net die dag extreem. Harde wind, sneeuwbuien en dat bij een temperatuur van rond het vriespunt. Maar laten we eerlijk zijn, dit zijn de dingen die de trailrunner juist zoekt. Van alle trails die ik gelopen heb springt er echter nog steeds één uit: de Salomon4trails. In 2012 liep ik van Zuid-Duitsland door de Alpen in vier dagen naar Zwitserland. Ruim 160 km en 10.000 hoogtemeters trailen door prachtige natuur!

2. Wat heeft jullie geïnspireerd om samen de Trans Alpine Run (TAR) te gaan lopen? 

Renske: Ik had pa er al vaker over horen praten en filmpjes van zien kijken. Dat hij het prachtig vond was duidelijk, maar “dat zou hem wel niet gaan worden”. Zie maar eens iemand te vinden die dit ook wil. En de potentiële looppartners die hij kende zijn allemaal jonger en sneller. Nou had ik zelf sinds een jaartje het hardlopen weer opgepakt en welgeteld één trailrun gedaan, de Devil’s trail. Het ging eigenlijk wel weer lekker en die TAR bleef toch plakken in mijn hoofd. Hoe gaaf zou het zijn om dat samen te doen! Maar, gezien zijn leeftijd moeten we er niet nog jaren mee wachten. Op een druilerige zondagmiddag heb ik het voorgesteld. Het antwoord was al vrij snel duidelijk, hij moest heel hard lachen.

Hans: Als je de Salomon4trails gelopen hebt dan lonkt de Trans Alpine Run. Een zelfde soort run maar dan geen 4 maar 7 dagen en niet solo maar als team. Een hele uitdaging natuurlijk! Maar wat doe je als je dochter die dezelfde trail-passie deelt aan je vraagt “Pap zullen we volgend jaar de Trans Alpine gaan lopen?”.

3. Hoe gaan jullie om met het eventuele verschil in snelheid?

Renske: Dit is een uitdaging voor ons als team. Als we samen trainen checken we vaak even of het tempo goed is. Het is een kwestie van blijven afstemmen en ook mentaal programmeren dat we dit samen doen. Dat betekent dat je niet voor je eigen gewin gaat en rekening met elkaar houdt. Ook (en vooral) als één van ons er doorheen zit.

Hans: Renske is natuurlijk sneller dan ik en dat is een valkuil waar ik niet in moet ‘stappen’. Ik heb echter de ervaring, vooral in het lopen van lange afstanden, ook in de bergen. Lange trails, zeker meerdere dagen achter elkaar vraagt om goed doseren. Het risico dat je je opblaast op de eerste dagen is levensgroot. Er zullen echter best wel stukken zijn dat we in ons eigen tempo lopen. We moeten er wel voor waken dat we bij de diverse checkpoints niet met een groot tijdsverschil doorkomen. ‘Even’ op elkaar wachten dus.

4. Wat is de grootste les die je hebt geleerd van hardlopen?

Renske: Dat ik veel meer kan dan ik vaak denk. Daarvan leer ik dat ik kan vertrouwen op mijzelf.

Hans: Doseer goed, harder en langer is niet altijd beter. En blijf vooral genieten van wat je doet.

5. Hoe ga jij met wedstrijd-kriebels om? Ben je erg zenuwachtig van te voren?

Renske: Ik kan wel erg zenuwachtig zijn ja! Ik probeer dan heel erg te doen alsof er niks aan de hand is. “Het is gewoon een stukje rennen Rens”, of “het is zo veel kilometers, ik heb straks tijd zat om het goed te doen”. En als het startschot dan is gelost, zijn de zenuwen in één keer verdwenen.

Hans: Wedstrijd-kriebels, wat is dat? Geintje! Hier heb ik inderdaad behoorlijk last van en mijn omgeving vaak niet minder. Ik kan flink zenuwachtig zijn voor een wedstrijd. Dan ben ik wat chagrijnig, kortaf en prikkelbaar. Allerlei gedachten spelen door mijn hoofd. “Heb ik wel genoeg getraind? Is het doel niet te hoog gegrepen? Is mijn uitrusting wel op orde?” Vaak helpt het om even rustig te gaan zitten en even te gaan relativeren. Vervolgens zoek ik afleiding met fijne mensen om me heen.

6. Waarom gebruik je Herzog compressiekousen?

Renske: Herzog compressietubes gebruik ik omdat ze me mijn kuiten ondersteunen tijdens het lopen en bij het herstel. Ik gebruik de kousen omdat ik het belangrijk vind tijdens en na de training zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen. Dit zit ‘m in goed eten en drinken, goede schoenen, kleding die past bij het weer, goede sokken én compressiekousen/tubes.

Hans: Ik gebruik Herzog compressiekousen omdat de druk die de kous uitoefent tijdens het lopen zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor minder vermoeidheid in de benen optreed.Tevens heb ik de indruk dat ik, als ik de kousen draag, minder last van kramp heb. Vaak neem ik naar wedstrijden een schoon paar kousen mee, die ik na het douchen aan trek om het herstel te bevorderen. Ik heb ook wel eens andere merken geprobeerd maar kom dan uiteindelijk toch weer terug bij Herzog. Perfecte pasvorm, druk daar waar je het nodig hebt en zeer duurzaam.

7. Hoe helpen Herzog compressiekousen jou als hardloper?

Renske: Ik heb snel last van stijve kuiten, altijd al gehad. Vooral toen ik weer begon met hardlopen liep ik met Herzog compressiekousen een stuk langer pijnvrij. Bij lange duurlopen of flink wat hoogtemeters krijg ik minder stijfheid in mijn kuiten. Na het lopen houd ik ze vaak nog even aan om het herstel te bevorderen. Ook handig tegen teken trouwens!

Hans: Herzog compressiekousen helpen mij vooral door minder vermoeidheid in de benen, minder last van krampen en een stukje bescherming tegen lage begroeiing tijdens een trail.

8. Hoe belangrijk is herstel voor jou als hardloper?

Renske: Goed herstel vind ik net zo belangrijk als goed trainen, dit moet in balans zijn. Soms merk ik dat ik minder goed herstel dan ik zou willen. Dat is jammer want dat betekent dat ik er de volgende training minder uit kan halen. Ik probeer op allerlei vlakken de kwaliteit van herstel te vergroten, zoals goede nachtrust, stress voorkomen, gezonde voeding en goede doorbloeding van mijn spieren met compressiekousen, een herstelloopje of een wandelingetje in het bos.

Hans: Herstel voor is voor mij heel belangrijk. Ik kan natuurlijk heel goed merken dat ik gezien mijn leeftijd niet meer zo snel herstel als in het verleden. Normaal heb ik 4 looptrainingen in de week. Dit is meestal een lange duurloop, een interval, een tempo duurloop en een herstelloopje. Met name de lange duurloop doe ik altijd met de Herzog kousen. De steun en de betere doorbloeding die deze geeft helpt mij om een dag later alweer te kunnen trainen. Voor de interval/krachttrainingen gebruik ik vaak Herzog compressie enkelsokken. Behalve dat deze een prettige compressie geeft, biedt het ook op technische trails vooral veel steun aan de voet en enkel. En verder natuurlijk goed rusten, als pensionado heb ik daar wat meer tijd voor dan voorheen.

9. Welke tip zou je aan iedere hardloper mee willen geven?

Renske: Loop op een manier die bij je past en die je leuk vindt. Er zijn zo veel verschillende manieren waarop je je trainingsrondjes kan doen. Ik kan enorm genieten van een beetje rondstruinen door het bos met mijn vriend, waarbij we niet zelden tussen braamstruiken, over omgevallen bomen en dwars over hellingen rennen. Heerlijk!

Hans: Welke vorm van hardlopen je ook beoefent, baan, weg, trailrunning, lange of korte afstanden, geniet van waar je mee bezig bent!

Wil je de avonturen van Hans en Renske volgen? Houd onze Facebook pagina dan in de gaten, of kijk hier!