Wintersport

Kramp in de benen: wat doe je eraan?

Herken je dat ook? Na die eerste dag intensief skiën heb je ’s avonds behoorlijk zware benen. De volgende dag  ben je wat stram, soms heb je last van pijnlijke kuiten of erger nog; je krijgt de eerste krampverschijnselen. Toch sta je de daaropvolgende dagen weer op de ski’s; je wilt ten slotte optimaal profiteren van je skivakantie!

Maar al te vaak ben je na een aantal dagen zo stram dat het manoeuvreren je steeds moeizamer afgaat en soms verlies je zelfs de controle over je beweging. Dan is de kans op het ontstaan van valpartijen en…..helaas ook ongelukken erg groot.

Blessures voorkomen

Toch had in veel gevallen deze narigheid voorkomen kunnen worden. Natuurlijk: een goede warming op levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van kramp, of erger nog blessures.

Tijdens het skiën en snowboarden zijn de onderbenen vrijwel bewegingsloos in de ski- of snowboardschoen vastgezet, waardoor er geen optimale spierpompwerking kan plaatsvinden. De bloedvaten in de benen kunnen normaal alleen goed functioneren wanneer ze door de spieren in de benen – zoals tijdens het lopen – regelmatige ritmisch worden samengedrukt. Zo zal het bloed met de afvalstoffen van het verbrandingsproces op een efficiënte manier worden afgevoerd in de richting van het hart.
In de skischoen blijft die beweging uit en krijgen de aderen geen, of weinig hulp, van de regelmatig samentrekkende beenspieren. De bloedcirculatie in de spier is dan onvoldoende, de toevoer van zuurstof en suikers naar de spiercel toe stagneert en de afvoer van afvalstoffen wordt ook belemmerd. Je spieren krijgen het dan steeds moeilijker en je raakt langzamerhand steeds vermoeider.

Sport Compressiekousen van Herzog

Je ziet ze steeds vaker, de lopers met – zoals het lijkt – kniekousen aan. Zij hebben ervoor gekozen om het plezier in hun sport niet te laten bederven door pijnlijke onderbenen en zijn overgegaan tot het gebruik van de Herzog Sport Compressiekousen. En gelijk hebben ze. Een goed aangemeten compressiekous voorkomt een hoop narigheid. Ook tijdens het skiën zijn deze kousen optimaal inzetbaar om krampverschijnselen te helpen voorkomen. De bloedafvoer in het onderbeen (dus ook de afvoer van afvalstoffen) verloopt daarmee nl. een stuk beter.

De Herzog Sport Compressiekousen comprimeren, d.w.z. duwen op je beenspieren, zodanig dat de hoogste druk op de enkel wordt uitgeoefend en afneemt richting de knie. Het bloed in de aders, met daarin opgelost de afvalstoffen van het verbrandingsproces, wordt daardoor tegen de zwaartekracht in adequaat afgevoerd waardoor ook de toevoer van het slagaderlijke bloed niet meer wordt belemmerd. Er is weer sprake van een optimale microcirculatie. Het resultaat is dat je je minder vermoeid voelt en langer probleemloos door kunt gaan met je favoriete sport.

De onderbeenspieren ondervinden ook een goede en stevige ondersteuning, waardoor kleine of grotere blessures nauwelijks de kans krijgen om te ontstaan. De in verhouding hoge compressie van de Herzog Sport Compressiekousen zorgt er bovendien voor dat de impact van schokken tijdens het skiën goed wordt opgevangen. De kousen hebben een zekere mate van schokdempend effect waardoor er minder spierschade zal optreden. Langzaam of sneller optredende kramp en pijn wordt voorkomen zonder dat je je hoeft in te houden.

Opmeten op maar liefst 6 punten

Om een optimale werking te garanderen is het noodzakelijk dat de kousen perfect de beencontour volgen. Daarom is het noodzakelijk dat je onderbeen op maar liefst 6 punten wordt opgemeten. Een schoenmaat, of uitsluitend het opmeten van de omvang van de kuit geeft natuurlijk geen enkel uitsluitsel over het profiel van je been.

opmeetpunten-herzog-medical

Over ons

Herzog Medical is een internationale speler op het gebied van Therapeutische elastische kousen binnen de sportwereld. Ons succes is gebaseerd op jarenlange medische ervaring en voortdurende dialoog met onze wederverkopers en eindgebruikers.