Wandelen

Zware benen, opgezwollen en gloeiende kuiten

Vraag een wandelaar waar hij wel eens last van heeft en hij noemt al snel zware benen. Ze voelen dikwijls stram en warm aan en soms heeft de wandelaar last van zware, opgezwollen, gloeiende kuiten. Deze ongemakken staan het plezier voor wandelaars in de weg. Je kunt natuurlijk de benen hoog leggen of na afloop van de wandeltocht een masseur zoeken. Door het dragen van de Herzog Sport Compressiekousen voorkom je deze klachten en blijft wandelen leuk!

Herstel na inspanning

Tijdens langdurige inspanning, bijvoorbeeld bij de Nijmeegse Vierdaagse, wordt spierweefsel afgebroken. Dat klinkt wat dramatisch, maar het is een normaal proces waarvan je weer snel herstelt. Een teveel aan afbraak is echter niet goed want spierweefsel is eiwit en eiwit bindt vocht aan zich. Het resultaat is dat er oedeem (vocht) ontstaat in de onderbenen. Tijdens de Vierdaagse is dit bij veel wandelaars op de derde en vierde dag heel duidelijk zichtbaar. Een teveel aan vochtophoping in de tussencelruimte betekent automatisch dat er geen sprake meer is van een optimale doorbloeding. Het terugtransport van het aderlijk bloed, met daarin opgenomen de afvalstoffen van het verbrandingsproces en koolzuurgas, wordt dan ook ernstig belemmerd.

 

Wandelen blijft leuk dankzij de Herzog Sport Compressiekousen

Active Compressiekousen en de Compressie Enkelsok voor wandelen

Met name de Active Compressiekousen en de Compressie Enkelsok zijn uitermate geschikt voor het wandelen. Door het zachte voetbed en de vocht afvoerende eigenschappen zijn beide producten een hulpmiddel om sneller te herstellen en bekende wandelblessures te voorkomen. Voor meer informatie over deze twee producten kunt u op een van de onderstaande afbeeldingen klikken.

De werking van de kous
  • De Herzog Sport Compressiekous levert een gedoseerde druk die vanaf de enkel tot de knie afloopt. Dit stimuleert de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting het hart, waardoor de afvalstoffen van het verbrandingsproces  beter worden afgevoerd. Bovendien wordt het herstel extra bevorderd door de kousen tot geruime tijd na de wandeling aan te houden.
  • Bij onderbeenblessures zoals shin splints (ontsteking van het scheenbeenvlies) kuitverkrampingen maar ook oedeem (vochtophoping) werken de kousen curatief en preventief. Omdat de kuit compact wordt gehouden is er bij de voetlanding veel minder sprake van schokbelasting. Hierdoor is er ook minder tractie (trekkracht) van de kuitspier aan het scheenbeenvlies en de achillespees.
  • De werking van Herzog Sport Compressiekousen is erop gebaseerd dat de weefseldruk wordt verhoogd en de kuitspierpompfunctie wordt geoptimaliseerd (zie hier de werking van kuitspierpomp) waardoor de bloedcirculatie optimaal blijft. Het resultaat is dat de verzuring pas later optreedt.
Enerzijds vindt er bij het dragen van de kousen minder spierbeschadiging plaats, anderzijds veronderstellen we dat de afvalstoffen in het bloed sneller en beter worden afgevoerd. Kuitklachten komen vaker voor bij mannen vanaf een jaar of dertig omdat de doorbloeding van de kuit dan duidelijk afneemt.

Fysiotherapeut

Zoals belooft een up-date van mijn 4-daagse. Ik ben reuze tevreden met de compressie enkelsokken nu ik geen opgezwollen voeten heb gehad en ook geen blaren. Het wandelen ging zo goed dat ik in staat was om tijdens de Via Gladiola zelfs kleine sprintjes te trekken. Dus heb echt kunnen genieten van de laatste dag, andere dagen uiteraard ook. Ik kijk al weer uit naar volgend jaar waar ik waarschijnlijk de eenmalige 4x55km ( i.v.m. de 100ste editie van de 4-daagse) wil gaan lopen.

Met de compressie enkelsokken en de tubes moet dat opnieuw een feest worden.

Erik Jansen

Vierdaagse finisher