Pijn in de benen en Herzog Sport Compressiekousen

Vele sporters/hardlopers kennen het: een langzaam maar zeker opkomende en irriterende pijn in het onderbeen: kuitblessure en/of scheenbeenklachten. Soms ook een felle plotselinge pijnscheut in de kuit, een spierscheurtje of zweepslag. Velen zien zich gedwongen om de sport, waar ze zoveel plezier aan beleven, voor langere of kortere tijd te staken. En na een langdurig herstel is het lastig om weer op het oude niveau te komen. Vaak durft de sporter zich dan ook niet meer voor de volle honderd procent te geven vanwege de angst dat de blessure terugkomt.

Toch had in heel veel gevallen deze narigheid voorkomen kunnen worden. Natuurlijk: een goede warming-up en gebruik van goed schoeisel levert zeker ook een bijdrage aan het voorkomen van blessureleed, maar heel vaak is dit niet voldoende. Ook de spieren hebben bij enthousiaste (amateur)lopers extra ondersteuning nodig. En dat kan tegenwoordig gemakkelijk gerealiseerd worden. Je ziet ze steeds vaker de lopers met, zoals het lijkt, kniekousen aan. Zij hebben ervoor gekozen om het plezier in hun sport niet te laten bederven door pijnlijke onderbenen en zijn overgegaan tot het gebruik van Herzog Sport Compressiekousen.

Herzog Sport Compressiekousen zijn de enige die een wetenschappelijk aangetoonde werking hebben.

Een correct drukverloop vanaf de enkel naar de knie zorgt voor optimale afvoer van het aderlijk bloed met afvalstoffen. Een goed aangemeten Herzog Sport Compressiekous voorkomt daardoor een hoop narigheid.

Tevens ondervinden de spieren als gevolg van de compressie ook  een stevige ondersteuning, waardoor kleine of grotere blessures minder makkelijk ontstaan. De in verhouding hoge compressie zorgt ervoor dat de impact van de landing in de loopbeweging goed wordt opgevangen. De kousen van Herzog zorgen voor een schokdempend effect waardoor er veel minder spierschade zal optreden. Op deze manier kan de loopsport toch met aanmerkelijk minder kans op blessures blijvend worden beoefend, waardoor het enthousiasme behouden blijft.

Spataders

En wat te doen bij bestaande spataders? Tijdens de voetlanding stuwt de kolom veneus bloed met grote kracht tegen de verzwakte beenvaten. De kousen van Herzog ondersteunen- en comprimeren de vaten. De spierpompwerking tijdens het lopen functioneert beter doordat de kleppen weer in staat zijn terugstromend bloed en valse circulaties te voorkomen. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de compressie van de kous voldoende hoog, daarbij een hoge weerstand heeft en de juiste aflopende drukwaarden heeft.

Herzog Medical heeft in diverse medische studies kunnen aantonen dat dit het geval is. Deze kousen voldoen dan ook als enige volledig aan de eisen die aan een goede Sport Compressiekous kous moeten worden gesteld. Neem alleen genoegen met de echter Sport Compressiekousen van Herzog.

Sport Compressiekousen van Herzog Medical getoetst aan de wetenschap

Dat de Herzog Medical Compressiekousen doen wat ervan gezegd wordt vindt ondersteuning in een aantal wetenschappelijke studies. Van een drietal ervan hier de samenvatting en conclusies (voor de oorspronkelijke en complete artikelen zie:

Sport Compressiekous bij kuitklachten; wat vindt de sporter ervan?

Door G. Lentjens, I. van de Port en F. Backx

Revalidatie en Sportgeneeskunde, UMC Utrecht.

De studie betreft een gebruikersonderzoek waarbij d.m.v. interviews de positieve en negatieve ervaringen van de sport m.b.t. het gebruik van de Herzog Sport Compressiekousen zijn vastgelegd. Het betrof sporters met kuitklachten van het achterste of laterale compartiment. Zij sportten minimaal twee keer per week een half uur en droegen de kousen gedurende drie maanden tijdens en tot één uur na de sportactiviteiten. De gestandaardiseerde interviews werden afgenomen vóór aanvang van het onderzoek, na één maand en na drie maanden na de start. De populatie betrof 20 mannen en 11 vrouwen in de sporten hardlopen, volleybal, voetbal en korfbal. De meest voorkomende trainingsduur was 60-90 minuten. Na een maand zijn de klachten van 22 sporters verminderd en van 3 sporters geheel verdwenen. 63% geeft aan de kousen te blijven gebruiken. De sporters hadden reeds langdurige chronische kuitklachten die al op veel manieren zonder succes waren behandeld. Daarom zijn de herstel- en prestatiebevorderende effecten positief te noemen.

Herstel van kuitklachten:

na een maand zijn de klachten van 22 sporters verminderd en van 3 sporters geheel verdwenen.

 

Sport Compressiekousen: gebruikservaring van 50 militairen

Door drs. W.O. Zimmermann en M.A. Paantjens MPt

Trainingsgeneeskunde en trainingsfysiologie Utrecht

Samenvatting en conclusies

Het onderzoek inventariseert voor welke diagnosen de Herzog Sport Compressiekousen worden voorgeschreven en of de patiënten ermee tevreden zijn. Aan 62 Nederlandse militairen zijn de kousen in 2009 verstrekt.

De Herzog Sport Compressiekousen werden m.n. voorgeschreven aan patiënten met sportblessures aan de onderbenen: kuitklachten, Medial Tibial Stress Syndrome en Chronic Exercised Compartment Syndrome. De gemiddelde gebruikswaardering is 7,4 op een schaal van 1 tot 10. De hoogste waardering wordt gegeven door patiënten in de subgroep ‘functionele kuitklachten zonder letsel’ (8,1). In de toelichting noemen patiënten vooral: ‘klachtenreductie’, ‘een gunstig effect op de sportprestatie’ en ‘draagcomfort’.

Bij een groep recreatieve hardlopers is aangetoond dat het dragen van Herzog Sport Compressiekousen tijdens een geprotocolleerde loop over 10 km op asfalt het optreden van Delayed Onset Muscular Soreness (DOMS) vermindert.

 

Herstel shinsplints met Herzog Sport Compressiekousen

Door E.G. Willems en M.H. Moen (Sportgeneeskunde)

Samenvatting en conclusies

Via verschillende ziekenhuizen in West-Nederland werden 22 sporters en hardlopers in de leeftijd tussen 16 en 53 jaar gerekruteerd. Zij allen leden aan inspanningsgerelateerde pijn aan de binnenzijde van het onderbeen en drukpijn op de tibia.

De groep werd in tweeën gedeeld:

Één groep kreeg een  revalidatieschema met hardlopen en de tweede groep kreeg dit schema eveneens met daarbij het dragen van de Herzog Sport Compressiekous. De sporters werden elke twee weken gezien om de progressie te meten en het loopschema bij te stellen. Bij de sportersgroep die naast het revalidatieschema ook de compressie-kousen droeg bleek het herstel 11% sneller plaats te vinden dan bij de sporters uit de groep die de compressiekousen niet gebruikten. Teven waren de compressiekousgebruikers meer tevreden over de totale behandeling dan de andere groep.

Geconcludeerd kan worden dat toevoeging van de Herzog Sport Compressiekous aan de gebruikelijke revalidatiemethoden significant sneller herstel tot gevolg heeft.